Quantcast

Στοιχεία «φωτιά» από το ΙΚΑ - Συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ

Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ από την 1/1/2017 εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων. Εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Χάος επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες και στο οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έγινε δέκτης αποδοκιμασιών.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ σήμερα εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2016 θα ανέλθει στα περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το ΙΚΑ οφείλει από συνεισπραττόμενες εισφορές 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος κατά την έναρξη του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ από την 1/1/2017, επισημαίνοντας ότι ο ΕΦΚΑ είναι «ένα «θολό» σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας και σίγουρα ακόμη χαμηλότερων παροχών». 

Προειδοποίησε ότι τα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, θα διογκωθούν από την 1/1/2017 με την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ.

Συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ

Ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος για υπολογισμό συντάξεων με το νέο νόμο 4387/2016, με αποτέλεσμα πολλές από τις 9.990 αιτήσεις κύριας σύνταξης, γήρατος και αναπηρίας που υποβλήθηκαν μέσα στο 2016 να μην μπορούν να εκδοθούν.

Ειδικότερα, οι 6.401 συντάξεις λόγω χηρείας παραμένουν σε εκκρεμότητα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και στους δικαιούχους και στους εργαζόμενους που απολογούνται για ευθύνες άλλων.

«Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία για όσους υπέβαλαν αίτηση από 1/7/2015 μέχρι 12/5/2016, καθώς δεν υπολογίζεται ούτε το κατώτατο όριο ούτε η εθνική Σύνταξη, οδηγώντας σε απώλειες έως και 53%.

Οι νέες συντάξεις χηρείας, όταν δοθούν, θα είναι ακόμη χαμηλότερες αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ, το νέο ποσό θα είναι...150 ευρώ!» τόνισε ο Γιώργος Κυριακόπουλος Πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, ο νέος νόμος 4387/2016 αλλάζει το βασικό, μέχρι σήμερα, υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη μειώνοντας το ύψος των μελλοντικών συντάξεων με μόνη προστασία, μεταβατικά, την καταβολή μέρους των απωλειών.

Ενδεικτικά, με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια βγαίνει σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο υπολογισμό θα ήταν 870 ευρώ, στα 35 χρόνια η νέα σύνταξη θα είναι 895 ευρώ αντί 1.070 ευρώ και για 40 χρόνια θα είναι 1.026 ευρώ αντί 1.260 ευρώ.

Ένταση και διαμαρτυρία με πλακάτ σε ομιλία του Κατρούγκαλου

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποιούσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ, στην αίθουσα μπήκαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων κρατώντας πλακάτ και στάθηκαν μπροστά από τον κ. Κατρούγκαλο.

«Όχι στην κατάργηση του ΙΚΑ» και «Όχι στον ΕΦΚΑ» ήταν οι φράσεις που σχημάτιζαν οι λέξεις που ήταν γραμμένες στα πλακάτ.





Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές Κατρούγκαλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους.
 
Συγκεντρώθηκαν στην Αριστοτέλους στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς τον υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και αφού δεν κατάφεραν να συναντήσουν κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου,έκαψαν ορισμένες από τις επιστολές που τους είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός.

«Επιστρέφουμε τις επιστολές που μας έστειλε ο κ. Κατρούγκαλος, γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία» δήλωσε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός, και έκανε λόγο για μειώσεις που «ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα ευρώ» μηνιαίως.

Δείτε το βίντεο από το thessnews.gr:



Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Πέμπτη