«Στον αέρα» η αποστολή της τρόικας

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, «η Κομισιόν αναμένει ακόμα και τώρα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές που θα επιτρέψουν την αποστολή της τρόικας για την επόμενη εβδομάδα. Μόλις τα λάβει θα εγκρίνει την αποστολή».
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

«Στον αέρα» βρίσκεται η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από κοινοτική πηγή, «η Κομισιόν αναμένει ακόμα και τώρα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές που θα επιτρέψουν την αποστολή της τρόικας για την επόμενη εβδομάδα. Μόλις τα λάβει θα εγκρίνει την αποστολή».

Κύκλοι της Κομισιόν τις τελευταίες ώρες έδειχναν για το «ναυάγιο» την Αθήνα και ξεκαθάριζαν ότι «αν η αποστολή δεν λάβει χώρα και δεν έχει κάτι το θετικό να δείξει, το Εurogroup της 14ης Νοεμβρίου θα είναι μια κόλαση».

Πηγές του ΥΠΟΙΚ απέρριπταν τα σενάρια για αναβολή της επίσκεψης

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ, ο Κλάους Μαζούχ δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη. Η πηγή επιβεβαίωσε στο Real.gr πως εκείνη την ώρα ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα θα ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κεφαλαιακή κατάσταση και τις πιστωτικές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. 

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών απέρριπταν τα σενάρια για αναβολή της επίσκεψης. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο έως τώρα προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει, ενώ ουσιαστικά διαψεύδεται χθεσινό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, για ενδεχόμενο αναβολής της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Ο Πολ Τόμσεν θα φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα σύμφωνα με on the record δήλωση του ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεκινάει συνεδρία ελέγχου.

Πυροσβεστική κίνηση Euro Working Group (EWG)

Σύμφωνα με πληροφορίες του EWG, τις προηγούμενες ώρες έγινε τηλεδιάσκεψη της ελληνικής πλευράς με στελέχη της ομάδας εργασίας για το ευρώ και αποφασίστηκε, να αρχίσει έστω η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, παρά το ότι το ΕWG εκτιμά πως «δεν υπάρχει καμία πρόοδος και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της όμως η επίσημη Κομισιόν, ανανεώνει τη δήλωση που είχε κάνει ο εκπρόσωπός του επιτρόπου Ρεν στο Real.gr και υπενθυμίζει ότι η απόφαση για επιστροφή της τρόικας «υπόκειται σε προϋποθέσεις».

Η εν ισχύ δήλωση της Κομισιόν είναι η εξής: «H τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή της στην Αθήνα μόλις επαρκείς πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές, τόσες ώστε να μας επιτρέψουν να διεξάγουμε διά ζώσης συζητήσεις για τις επιδιωκόμενες πολιτικές που θα έχουν νόημα». Ακόμα και για τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Κομισιόν η ανακοίνωση είναι σκληρή και διατηρεί την πίεση στη ελληνική πλευρά αμείωτη.

Κύκλοι της Κομισιόν έλεγαν ότι είναι εφικτή μια επιστροφή «νωρίς τον Νοέμβριο», αλλά «δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ακριβής ημερομηνία». Θεωρούν απαραίτητο όμως να υπάρχει απάντηση για:

• το μέλλον της ΕΑΣ, που πρέπει να είναι το λουκέτο,

• την πρόθεση να συζητήσουν για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2014,

• να αναγνωρίσουν το δημοσιονομικό κενό το οποίο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ, 

• να συζητήσουν τον τρόπο είσπραξης του φόρου ακινήτων,

• να έχουν έτοιμη την πρώτη φάση της κινητικότητας

• να έχουν ολοκληρωθεί τα δύο μικρότερης σημασίας milestones (κώδικας δικηγόρων και arrears σε EYΔΑΠ, ΕΥΑΘ)

«Δεν είμαστε εκεί σήμερα», σχολίασε πηγή κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. «Μπορούμε να είμαστε σε θέση να πούμε το o.k. τη Δευτέρα; Αυτό είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών». Το θρίλερ θα συνεχιστεί και ως συνήθως, υποχωρεί στο τέλος αυτός που έχει να χάσει τα περισσότερα. Η ουσία της υπόθεσης δεν είναι ποιος κατεβαίνει στην Αθήνα, αλλά το γεγονός ότι το χάσμα Αθήνας - Βρυξελλών μεγαλώνει αντί να μικραίνει.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει αλλαγή στην άφιξη της αποστολής