Quantcast

Στουρνάρας: «Ψάχνουμε 1 δισ. ευρώ»

(VIDEO) Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός να περιλαμβάνει μέτρα και νέους φόρους.
Απέκλεισε νέα μέτρα όπως και το ενδεχόμενο λήψης νέου δανείου, υποστήριξε ότι το χρηματοδοτικό κενό θα κλείσει στο 1 δισ. ευρώ, άφησε ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο των συλλογικών απολύσεων και τόνισε ότι δεν προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες καθώς θα αυξηθούν οι τιμές στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα...

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega δήλωσε πως βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα στο ύψος του χρηματοδοτικού κενού. «Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το οποίο αλλάζει συνεχώς, αναλόγως με τους δείκτες οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικοί. Ψάχνουμε περίπου 1 δισ. ευρώ». Παράλληλα ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και νέους φόρους.



Πλειστηριασμοί: Μεταβατική περίοδο για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον νόμο Κατσέλη ο οποίος προστατεύει ακόμα και εκείνους που έχουν εισοδήματα και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. «Προσπαθούμε να εισάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειολήπτη. Δηλαδή να μπορεί κάποιος να δίνει όσα χρήματα μπορεί, αρκεί να μπορεί να το αποδείξει. Είμαστε ακόμα σε διαπραγμάτευση, προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο».



Ο φόρος ακινήτων, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα...

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δίκαιο τον φόρο ακινήτων που θα έρθει στην βουλή και υποστήριξε ότι δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες καθώς θα αυξάνονταν οι τιμές στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα...



Συλλογικές απολύσεις: Θα δούμε...

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον συλλογικές απολύσεις. «Δεν θέλουμε να γίνουν. Είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. που βάζει βέτο για τις συλλογικές απολύσεις». Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο κ. Βρούτσης αναμένει τα αποτελέσματα από την μελέτη του διεθνούς γραφείου εργασίας. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα για το πως κινήθηκαν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.



ΕΑΣ: Δεν θα κλείσουν – Θα γίνει βιώσιμη επιχείρηση

Όσον αφορά τα ΕΑΣ ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν πρόκειται να μπει «λουκέτο» αρκεί να γίνει βιώσιμη επιχείρηση ενώ θα συνεχίσει να έχει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. «Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.