Quantcast

Τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου

Τι περιλαμβάνει η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα της δεύτερης φάσης, όπως εγκρίθηκε από το EuroWorking Group.
Του Τάσου Δασόπουλου

Μια νέα σειρά προβλημάτων αναμένεται να αντιμετωπίσει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει σήμερα να υλοποιήσει την λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου, η οποία οριστικοποιήθηκε από το EuroWorking Group.

Το πρώτο πρόβλημα για την οριστικοποίηση της λίστας είναι η «γκρίζα» ζώνη του ασφαλιστικού, η οποία έχει συμφωνηθεί πως δεν θα ληφθεί υπόψιν σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά θα συνδεθεί με τη συνολική υλοποίηση του προγράμματος.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συμφωνηθούν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο θέμα έως και τις 15 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν πλέον θα ξεκινήσει η πρώτη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος.

Εκείνο που επιτεύχθηκε, πάντως, ήταν να μεταφερθεί για το 2016 η συζήτηση για το εργασιακό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

Υπάρχουν, όμως, και πολλά επιμέρους προβλήματα σχετικά με τα υπόλοιπα μέτρα, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα του επόμενου μήνα.

«Κόκκινα» δάνεια

Στα «κόκκινα» δάνεια και ειδικότερα τα επιχειρηματικά που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Κυβέρνηση θέλει ένα δίχτυ προστασίας ανάλογο με αυτό που δημιουργήθηκε για τα στεγαστικά δάνεια.

Θα πρέπει, επίσης, να οριστεί από την αρχή ποια θα είναι τα δάνεια, τα οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν τα distress funds.

H τρόικα, από την άλλη, δεν θέλει καμία εξαίρεση για τα δάνεια των μικρομεσαίων και πιέζει για πωλήσεις όλων των δανείων -ακόμη και στεγαστικών- για τα οποία θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Ενέργεια

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ισοδύναμο της Κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υποδομών έχει προτείνει την παραχώρηση του 51% της εταιρίας στο δημόσιο και τη διατήρηση στο δημόσιο και την διατήρηση του 49% στην ΔΕΗ σε προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 
Η λύση αυτή έχει δύο προβλήματα. Δεν έχει όμως να έχει ορίσει τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ. Οι δανειστές επιμένουν, μαζί με τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% των μετοχών, θα πρέπει να προβλεφθεί η ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιωτική εταιρεία που θα μπορεί να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών (ιταλικό μοντέλο).

Εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ

Αλλη μια επιμέρους δέσμη μέτρων, η οποία θα δημιουργήσει διαφωνίες είναι η υιοθέτηση των αλλαγών που προκύπτουν από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ Ι και ΙΙ.

Από την πρώτη εργαλειοθήκη έχουν μείνει ως υπόλοιπα το καθεστώς για το ψωμί το γάλα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν βίαιες ανατροπές όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές λίγο πριν τις γιορτές ενώ θέλει να αναβάλει την υλοποίηση και για τα υπόλοιπα θέματα.

Η δεύτερη εργαλειοθήκη είναι ακόμη παγωμένη και αφορά την αγορά πετρελαιοειδών και τα ποτά.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Η πρόοδος στην δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχει παραμείνει στο σημείο της δημιουργίας μια ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας που θα περάσει από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο Τώρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι και την λειτουργία του ταμείου
Παράλληλα οι δανειστές πιέζουν παράλληλα να δουν αποτελέσματα και στο ίδιο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα τα περιφερειακά αεροδρόμια τα λιμάνια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η λίστα

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα της δεύτερης φάσης όπως εγκρίθηκε από το EWG μετά από πολλές ώρες συνεδρίασης είναι η εξής:

1. Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και οι φορείς διαχείρισης της διαδικασίας εκκαθάρισης τους

2. Οι εφαρμοστικές διατάξεις για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που πρόσφατα θεσπίστηκε , δηλαδή τους πλειστηριασμούς

3. Οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών και του ΤΧΣ

4. Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

5. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο.

6. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο για κεντρικό δημόσιο και ειδικά μισθολόγια

7. Νέα αποτίμηση στην πορεία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

8. Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά/ποτά.

9. Τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ.

10. Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων μετά την κάλυψη της θέση του νέου γενικού γραμματέα μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που ξεκίνησε χθες

11 Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές.

12 Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

13 Το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.


ΠΗΓΗ: enikonomia