Quantcast

Τα λάθη και οι αστοχίες οδήγησαν σε εκτροχιασμό

«Μαύρη» τρύπα περίπου 2,3 δισ. ευρώ έφερε η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010. Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα για φέτος.
Τα λάθη και οι αστοχίες εκτίναξαν το έλλειμμα στο 10,5% για το 2010 καθώς και το δημόσιο χρέος. Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα για φέτος.

Ακόμη και πριν τις γιορτές ο υπουργός Οικονομικών επέμενε ότι το έλλειμμα θα ήταν κάτω από το 10% και εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ.

Με την αναθεώρηση του ελλείμματος η απόκλιση σε απόλυτα μεγέθη είναι περίπου 2,3 δις. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα φέτος προκειμένου να καλυφθεί. Αν υπολογιστεί και η «μαύρη» τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2011 αλλά και οι εκτιμήσεις ότι θα προκύψουν νέες απώλειες εξαιτίας της ύφεσης και της ανεργίας, που «καλπάζουν», τότε το πακέτο επιπρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ.

Πως οδηγηθήκαμε στον εκτροχιασμό

Αρχικά το κείμενο της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2011 προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα έφτανε στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ τελικά έκλεισε στο 10,5%. Αυτό οφείλεται:

1. Η ύφεση κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Αρχικά διαμορφώθηκε στο 4,5% το 2010 όταν ο στόχος ήταν στο 4% με 4,2%. Σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση επιβάρυνε το έλλειμμα κατά 0,1%.
2. Τα καθαρά έσοδα για το 2010 αυξήθηκαν κατά 5,5% όταν ο στόχος του Μνημονίου προέβλεπε αύξηση στο 13,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 8% έναντι στόχου για αύξηση κατά 8,5%.
3. Στη μείωση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της ύφεσης που επιβάρυναν κατά 0,6% το έλλειμμα. Ήδη και για το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 8%.
4. Η αποτυχία περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Και το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ήδη πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων τους για το 2011 και φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο τρίμηνο το 46,9% και το 42,4% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος.
5. Εκτίναξη της ανεργίας που τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε στο 15,1%.

Άμεσα σε εφαρμογή τα επιπρόσθετα μέτρα


Τα επιπλέον μέτρα και το ακριβές ύψος τους σε ευρώ θα είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στις αρχές Μαίου. Ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι είναι έντονος καθώς βλέπουν η υστέρηση στα έσοδα να συνεχίζεται και το 2011 με αποτέλεσμα η «μαύρη» τρύπα να διευρύνεται συνεχώς. Γι’ αυτό το λόγο τα επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Σύμφωνα με «Τα Νέα», δεν αποκλείεται επίσκεψη των κ.κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, Στρος Καν και Όλι Ρεν στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το πολύ αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.