Quantcast

Την Κυριακή η συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν για την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και επιπλέον χρόνο για να τα επεξεργαστούν, ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από την κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων, η (αρχικά προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα) νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετατέθηκε για το πρωί της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει έως την Κυριακή έναν κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανόν να «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014, αλλά και για τους τομείς όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δεν θέλησε το απόγευμα να αποσαφηνίσει τη θέση του Ταμείου για τα μέτρα που απαιτούνται για το επόμενο έτος και παρέπεμψε στα συμπεράσματα που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν παρότρυνε (σ.σ. κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης) τον κ. Στουρνάρα «να μην δηλώνει ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα, διότι θα κληθεί να τα πάρει», ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και να τοποθετηθεί «στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «αυτή την περίοδο, η αποστολή αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 και θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρουν μια άλλη στιχομυθία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Πολ Τόμσεν. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η ελληνική πλευρά δεν θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να απάντησε ότι «όποια μέτρα και εάν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία. Αλλά, αυτοί οι κραδασμοί θα απορροφηθούν». Με τον κ. Στουρνάρα να ανταπαντά ότι «δεν προτίθεται η Ελλάδα να πάρει μέτρα. Θα ρίξουμε το βάρος μας στην είσπραξη φόρων και εισφορών». Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «ο Πολ Τόμσεν σίγησε».

Μάχη «διαρροών» για το χρηματοδοτικό κενό

Στο τραπέζι οι πλειστηριασμοί