Quantcast

Τον ΤΑP επέλεξε η Shah Deniz - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Από την Ελλάδα θα περάσει το φυσικό αέριο των Αζέρων με προορισμό την Ευρώπη. Ποια τα οφέλη για τη χώρα μας. Τι είπε στον realfm 97,8 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Α. Παπαγεωργίου.
Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής ΒΡ Γκόρντον Μπιρέλ.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η επιλογή για την μεταφορά του αερίου από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ προς την Ευρώπη έγινε υπέρ του αγωγού TAP», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του TAP, Kjetil Tungland. «Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου και, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο Νότιος Διάδρομος θα έχει να παίξει μέγιστο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της Δυτικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον αγωγό TAP

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν στις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης. Ο μήκους περίπου 870 χιλιομέτρων αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, θα διαπερνά την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, και θα καταλήγει στην Νότια Ιταλία.

Η διαδρομή του αγωγού θα μπορεί να εξυπηρετεί την προμήθεια αερίου σε αρκετές χώρες της Νότιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.α. Η κατάληξή του στην Ιταλία δίνει δυνατότητα για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ελβετία και η Αυστρία.

Μέτοχοι του TAP είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON (15%). Η κοινοπραξία Shah Deniz Consortium απαρτίζεται από τις BP, SOCAR και Total.

Τα οφέλη από τον ΤΑP

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ , ο οικονομικός αντίκτυπος από την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού θα απλωθεί σε όλη την αλύσιδα εφοδιασμού: από τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό ως τις κατασκευές, τις μεταφορές, τις αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές υπηρεσίες, τα καταλύματα, την εστίαση, τις νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ ο αγωγός συνεπάγεται για την οικονομία όφελος 17-18 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τα επόμενα 50 χρόνια. Το 60% θα αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Σε ετήσια βάση  στη Βόρεια Ελλάδα ο ΤΑΡ θα δημιουργεί τζίρο 180 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευή και άνω των 210 εκατ. ευρώ κατά τη λειτουργία.

Αντ. Σαμαράς: Τα “σενάρια καταστροφής” σταματάνε οριστικά

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «αποτελεί μία πολυσήμαντη "ψήφο εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα».

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί οικονομικά και πολιτικά

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη απόφαση. «Μιλάμε για μία μεγάλη διεθνή ιδιωτική επένδυση από την οποία επωφελείται η Ελλάδα και επωφελείται οικονομικά και πολιτικά», είπε, μεταξύ άλλων.

Μπαρόζο: Χαιρετίζω την απόφαση για την επιλογή του ΤΑΡ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. "Χαιρετίζω την απόφαση από την κοινοπραξία Shah Deniz II, που επέλεξε τον αγωγό TAP για την ευρωπαϊκή πορεία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Αυτή είναι κοινή επιτυχία της Ευρώπης αλλά και ορόσημο στην ενίσχυση της ενεργειακης ασφάλειας της Ένωσης. Είμαι αισιόδοξος για τη σημερινή απόφαση...".

Ασ. Παπαγεωργίου: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα

Στα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Πρόκειτια για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα ή έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μιλούμε για μια επένδυση 1,5 δισ. ευρώ μόνο στον ελληνικό χώρο, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Γκ. Έτινγκερ: Έχουμε τώρα έναν νέο εταίρο για το αέριο

Ευ. Τσακαλώτος στον realfm: Είναι μία καλή είδηση, αλλά...

Μ. Δαμανάκη: Καθοριστικής σημασίας απόφαση για το ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε.

Η ώρα της κρίσιμης απόφασης για τον αγωγό