Quantcast

Χρηματοδότηση 550 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών

(VIDEO) Τέσσερις συμβάσεις υπέγραψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για πρώτη φορά, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους».
Στη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) Βέρνερ Χόγιερ όσο και όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια υπογραφής συμφωνιών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.

Οικονομική «ανάσα» για τους ΟΤΑ

Οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΕΤεπ, ελληνικού δημοσίου και εμπορικών τραπεζών αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Οι συμφωνίες χρηματοδότησης της ΕΤεπ προς τη χώρα μας, μετά την υπογραφή και των σημερινών συμφωνιών ανέρχονται για το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι σχετικές συμφωνίες υπεγράφησαν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στη χώρα μας, το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της διευθύνουσας επιτροπής της ΕΤΕπ ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η διευθύνουσα επιτροπή της ΕΤΕπ θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και θα επισκεφθεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα, ως ένδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος. Από πλευράς τραπεζών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπεγράφησαν συμφωνίες με την Alpha Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ο Γ. Στουρνάρας

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τη βαθειά ύφεση, πάνω από 20% του ΑΕΠ, με τα διαθέσιμα εισοδήματα να έχουν μειωθεί πάνω από 35% του ΑΕΠ. Έγινε μια μεγάλη προσαρμογή. Από το 2009, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή. Η διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, όμως, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ανέφερε ο υπουργός.

Οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Με τη σημερινή υπογραφή των εν λόγω δανειακών συμβάσεων, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό για το έτος 2013 αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, λόγω του διπλασιασμού του σε σχέση με το 2012, όπου τα δάνεια που υπογράφηκαν, κατά το προηγούμενο έτος, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 705 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις αρχές Απριλίου, συνάντηση των υπουργών της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Μηχανισμού Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP).

Πρόκειται για μια εταιρική σχέση, η οποία ξεκίνησε το 2002 με σκοπό την οικονομική συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και έχει τύχει σημαντικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από την ΕΤΕπ. Παράλληλα, έχουμε προσκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να πραγματοποιήσει μία από τις τακτικές του συναντήσεις στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα, σε διάφορους τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας.

Θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο υπουργός, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ο Κ. Χατζηδάκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ κάλεσε την τράπεζα να συμμετάσχει και μετοχικά στο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, καθώς ήδη μετέχει στον σχεδιασμό της. Η γενικότερη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΤΕπ για την χορήγηση δανείων, είναι ύψους 1.440 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις Μικρομεσαίες και μέσα στο 2014, υπολογίζουν πως θα δοθούν και τα υπόλοιπα 805 εκατ. ευρώ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης ο υπουργός ζήτησε από την ΕΤΕπ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 να έχει πιο ενεργό ρόλο. Όπως ανέφερε υπάρχει και το πρόγραμμα Trade Finance, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΤΕπ και οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν το καλοκαίρι. Χάρη σε αυτό, καλύπτονται από την ΕΤΕπ, οι εγγυητικές επιστολές των εμπορικών τραπεζών, προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό προέκυψε λόγω του προβλήματος του τραπεζικού μας συστήματος, οι εγγυήσεις σε αρχικό στάδιο είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και μπορούν να ανακυκλωθούν έως τρεις φορές, σε ετήσια βάση.

Οι τρεις ελληνικές τράπεζες που συνεργάζονται στο Trade Finance, ξεκίνησαν πρόσφατα να το εφαρμόζουν