Quantcast

Υποβάθμιση τεσσάρων τραπεζών από την Standard & Poors

Στην κατηγορία "CCC", δηλαδή στην ίδια με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδα, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, τις οποίες κατατάσσει πλέον στην κατηγορία "CCC", δηλαδή στην ίδια με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς "έχουν εκτεθεί σε αυξημένους κινδύνους λόγω της επιδείνωσης της φερεγγυότητας της Ελλάδας", σημειώνει ο οίκος.

Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται επίσης "με την αντίληψη που έχουν οι Έλληνες καταθέτες για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο οίκος αξιολόγησης μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η οικονομική κατάσταση των τραπεζών αυτών είναι εύθραυστη, υποστηρίζει ο οίκος, ιδίως σε ό,τι αφορά το επίπεδο ρευστότητας που παράγεται από τις λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες με ιδιώτες ή εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Standard and Poor's, η απόσυρση κεφαλαίων από καταθέτες έφτασε τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους 2010, έναντι 28 δισεκατομμυρίων για το σύνολο της περασμένης χρονιάς.