Quantcast

Υποψήφιος για επικεφαλής της ευρωζώνης ο Χ.Β. Ρομπάι

Ποιο ρόλο προτείνουν Παρίσι και Βερολίνο στον πρόεδρο της Ε.Ε. και τι είπαν Μέρκελ Σαρκοζί για Ελλάδα και ευρωομόλογο (VIDEO)
Aναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ευρωζώνης, δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι θα υιοθετήσουν ένα είδος διευθέτησης του χρέους τους, διεργασίες για την σύνταξη μίας κοινής πρότασης για την επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και επιβολή κοινού φόρου στις γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις εξήγγειλαν από το Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση από Παρίσι και Βερολίνο είναι να δημιουργηθεί μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. «Η οικονομική κυβέρνηση θα αποτελείται από τους επικεφαλής των κρατών και της κυβέρνησης και θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο και περισσότερες αν χρειαστεί. Θα εκλέξει έναν σταθερό πρόεδρο με θητεία για 2,5 χρόνια. Προτείνουμε ότι αν είναι υποψήφιος αυτός ο σταθερός πρόεδρος να είναι ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε μία εξαιρετικά περίπλοκη συνθήκη» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Η κρίση υπερχρέωσης δημιουργήθηκε σε σειρά ετών και δεν θα μπορούσαμε να την εξαλείψουμε ξαφνικά» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ότι το Πακέτο Σταθερότητας που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναβαθμίσει τον θεσμικό ρόλο της και ανέφερε ότι η διαδικασία θα γίνει βήμα-βήμα.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες προτείνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν στα συντάγματα τους ένα ανώτατο όριο για το χρέος τους. Όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ αν και το Βερολίνο αποκαλεί το όριο «φρένο χρέους» ενώ το Παρίσι «χρυσό κανόνα» υπάρχει συμφωνία να δεσμευθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση του χρέους τους. 

Ωστόσο απέφυγε να αναφέρει αν θα υπάρξουν κυρώσεις και τι είδους στα κράτη που δεν συμμορφώνονται. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αυτός ο «χρυσός κανόνας» θα έχει υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Κομισιόν θα κάνει παρατηρήσεις για τους προϋπολογισμούς που οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά και όταν θα βγαίνουν εκτός στόχου η Κομισιόν θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά.

Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν έχουν απορροφήσει τα κονδύλια για την ανάπτυξη και η Κομισιόν βοηθάει τις δύο χώρες να κάνουν χρήση των χρημάτων αυτών.Σαρκοζί – Μέρκελ: «Το ευρωομόλογο δεν είναι λύση»

Τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκαν κατά της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπίση της κρίσης χρέους. «Αυτό που ψάχνουμε εδώ και τώρα ποιο θα ήταν το ορθό, ποιο θα ήταν το σωστό προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Το τελευταίο μέσο είναι το ευρωομόλογο και δεν πιστεύω ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε με μαγικό τρόπο» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Έχουμε ακριβώς την ίδια θέση για τα ευρωομόλογα. Μπορεί κάποια μέρα να φανταστούμε τα ευρωομόλογα αλλά στο τέλος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι στην αρχή» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.Θερμή ανακοίνωση από Ρεν - Μπαρόζο 

Ως ένα καλοδεχούμενο βήμα για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης στην ζώνη του ευρώ χαρακτήρισαν τις προτάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Σε κοινή ανακοίνωση τους ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν ανέφεραν ότι «οι προτάσεις που έγιναν σήμερα από τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα μπροστά στις κοινές προσπάθειες μας για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης στην ζώνη του ευρώ. Αντιπροσωπεύουν μία σημαντική πολιτική συνεισφορά από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ζώνης του ευρώ σε αυτό το ντιμπέιτ και στην εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έκαναν ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι ένα κοινό νόμισμα συνεπάγεται κοινή υπευθυνότητα και απαιτεί στενότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Μια τακτική μορφή και συχνότητα για τις συνόδους της ζώνης του ευρώ με μία μόνιμη προεδρία συνεισφέρει σε μία πιο σταθερή και πιο δυνατή πολιτική ηγεσία» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση για την πρόταση ευρωκυβέρνησης.

Παράλληλα Ρεν και Μπαρόζο φαίνεται ότι καλωσορίζουν το φρένο χρέους στα συντάγματα των χωρών της ευρωζώνης. «Η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι ο θεμέλιος λίθος του Συμφώνου Σταθερότητας. 'Εχουμε προτείνει μία ουσιαστική ενδυνάμωση των κανόνων και της επιβολής που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόσκληση της κατοχύρωσης ενός φρένου χρέους στα εθνικά συντάγματα είναι μία περαιτέρω δυνατή πολιτική δέσμευση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.