Quantcast

«Λιώνουν» τα χιονοδρομικά!

Χωρίς χιόνι κινδυνεύουν να μείνουν πολλά από τα εκατοντάδες χειμερινά θέρετρα των Αλπεων, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να καλπάζει με τους ίδιους ρυθμούς.
Χωρίς χιόνι κινδυνεύουν να μείνουν πολλά από τα εκατοντάδες χειμερινά θέρετρα των Αλπεων αν η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να καλπάζει με τους ίδιους ρυθμούς.

Οι συνέπειες, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα μόνο τα οικοσυστήματα αλλά και τις οικονομίες των χωρών, που βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού παραρτήματος της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, περίπου τα 2/3 των χειμερινών θερέτρων στις Αλπεις θα βρεθούν χωρίς δραστηριότητα αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το WWF τονίζει πως όλες οι περιοχές στις Αλπεις που βρίσκονται σε υψόμετρο χαμηλότερο από 1.500 μέτρα θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο μέλλον.

Ιδιαίτερα για τη Σλοβακία, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Αλπεων (CIPRA) παρουσίασε ανησυχητικά στατιστικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ο αριθμός των ημερών με χιόνι ύψους περισσότερο από 30 εκατοστά θα μειωθεί κατά 38% έως 68%.

Αλλωστε, τα τελευταία 30 χρόνια η θερμοκρασία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας έχει αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και κατά 1,9 βαθμούς στη διάρκεια του έτους, ενώ η περίοδος με χιόνι ύψους 30 εκατοστών από 40 μέρες έχει ήδη μειωθεί στις 37.

«Τα χειμερινά θέρετρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν θα είναι το Κάνιν, το Βόγκελ και το Κρβάβετς», δήλωσε ο πρόεδρος της CIPRA, Ματέι Ογκριν.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη που αφορούσε τα ποσοστά χιονόπτωσης των τελευταίων 60 χρόνων στην περιοχή των Αλπεων επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επιστημόνων για το μέλλον.

Μείωση 60%

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα και μέσα στα επόμενα χρόνια η ποσότητα του χιονιού μειώθηκε κατά 60%, ενώ οι ημέρες χιονοπτώσεων των τελευταίων 20 ετών είναι οι λιγότερες σε σύγκριση με 100 χρόνια πριν, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα μετεωρολογικά δεδομένα για τις Αλπεις.
 
Μάλιστα, υπολογίζεται πως από τις 666 ζώνες για σκι που υπάρχουν στις Αλπεις ήδη οι 57 βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.

Οπως αναφέρουν τα σενάρια, σε περιοχές όπου η γραμμή του χιονιού εντοπίζεται στα 1.500 μέτρα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 1 ο C το χιόνι θα μετατοπισθεί στα 1.650 μ., αν αυξηθεί κατά 2 ο C στα 1.800 μ., ενώ στην περίπτωση που η αύξηση φτάσει τους 4 ο C το χιόνι θα σκαρφαλώσει κυριολεκτικά στα 2.100 μ.

Πρόβλημα και στην Ελβετία

Τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρουσιάζονται και στην Ελβετία, όπου οι επιστήμονες αναφέρουν πως η ακραία άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει το χιόνι κατά 10%, με αποτέλεσμα τα μισά χιονοδρομικά της χώρας, ανάμεσα σ’ αυτά και ορισμένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό της χώρας, τα μέχρι τώρα δεδομένα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, γι’ αυτό ο ίδιος ο οργανισμός καταστρώνει σχέδιο δράσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το μέλλον των Αλπεων είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη - όχι μόνο από την περιβαλλοντική του σκοπιά, αλλά και από την οικονομική.
Η καταστροφή που θα επέλθει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα πλήξει έναν από τους ισχυρότερους κλάδους του τουρισμού στην Ε.Ε. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο επισκέπτονται τα χιονοδρομικά των Αλπεων σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία 60-80 εκατομμύρια τουρίστες.

Χάθηκαν 200 μέτρα χιονιού στον Παρνασσό

Αν και σε χώρες όπως η Ελβετία τα δεδομένα χιονιού που καταγράφονται πηγαίνουν 100 χρόνια πίσω, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο ερασιτεχνικοί σταθμοί που διαθέτουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα δεδομένα των χιονοδρομικών, οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το χιόνι...ανεβαίνει

«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως το χιόνι μετατοπίζεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε πως τα χιόνια που υπήρχαν σε υψόμετρο 1.750 μέτρων τώρα έχουν μετακινηθεί στα 1.950 μέτρα.

Οι θερμοκρασίες έχουν αλλάξει σαφώς σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που φυσικά επηρεάζει έως ένα βαθμό και τα χιονοδρομικά.
 
Δημιουργείται πλέον η ανάγκη μετακίνησης του χιονοδρομικού ψηλότερα», εξηγεί ο Παναγιώτης Δρίβας, διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, το οποίο πέρυσι επισκέφθηκαν 140.000 άτομα, εκ των οποίων οι 84.000 ήταν χιονοδρόμοι.

Διαταράσσεται η ισορροπία

Βέβαια, η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο τον Παρνασσό αλλά όλα τα χειμερινά θέρετρα της χώρας. Οσο η θερμοκρασία θα αυξάνεται τόσο τα χιόνια στα χαμηλά υψόμετρα θα μειώνονται.
 
«Μια άλλη παράμετρος που έχουμε παρατηρήσει με την πάροδο των χρόνων είναι πως οδηγούμαστε σε περιόδους που επικρατούν ακραία φαινόμενα. Εχει αρχίσει να διαταράσσεται η ισορροπία και βλέπουμε περιόδους που είτε έχουμε πολύ λίγο χιόνι είτε πολύ μεγάλες ποσότητες.
 
Πάντως, το μέλλον των χιονοδρομικών βρίσκεται πλέον σε μεγαλύτερο υψόμετρο», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ