Quantcast

Οι δεινόσαυροι αποτελούν έμπνευση για πιο αεροδυναμικές ανεμογεννήτριες

Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς...
Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς νέες τεχνολογίες και σχέδια ανεμογεννητριών έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια.

Ωστόσο, η αντικατάσταση συμβατικών ανεμογεννητριών με νέες είναι μια ακριβή υπόθεση πέραν του ρίσκου απόδοσης που ενέχει μια τέτοια απόφαση.

Έτσι, η Siemens ανέπτυξε μια σειρά από προσθετικά εξαρτήματα για τα πτερύγια, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας δίχως να απαιτείται αντικατάσταση της ανεμογεννήτριας.

Το περίεργο; Τα εξαρτήματα αυτά είναι εμπνευσμένα από τους δεινόσαυρους.

Το πρώτο ακούει στο όνομα DinoTails και μοιάζει με τα ραχιαία πτερύγια του στεγόσαυρου*. Τα DinoTails αυξάνουν την επιφάνεια των πτερυγίων, ενώ οι πριονωτές άκρες βοηθούν ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ανάμεσά τους και έτσι να περιορίζονται οι στροβιλισμοί. Αυτό κάνει τις ανεμογεννήτριες πιο αθόρυβες, ενώ περιορίζεται και η πίεση στις έλικες.

Το δεύτερο προσθετικό εξάρτημα λέγεται DinoShells. Πρόκειται για καμπύλα μεταλλικά κομμάτια που προεκτείνουν τη λεπίδα προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, η ανεμογεννήτρια να γίνει αποδοτικότερη.

Το τρίτο εξάρτημα είναι μια γεννήτρια δίνης η οποία έχει μικρά πτερύγια που διατηρούν τον αέρα σε επαφή με το άνω μέρος της έλικας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βελτιώνει την αεροδυναμική και συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Siemens υποστηρίζει πως με αυτά τα τρία εξαρτήματα η απόδοση βελτιώνεται κατά 1,5%. Το ποσοστό μπορεί να φαντάζει αμελητέο, ωστόσο σε κλίμακα αιολικά πάρκου μπορεί να σημαίνει την ηλεκτροδότηση μερικών χιλιάδων νοικοκυριών.

Η εταιρεία θα εγκαταστήσει τις νέες τεχνολογίες στα Κέντρα Αιολικής Ενέργειας Bison 2 και 3 στη Βόρεια Ντακότα με στόχο να αυξήσει την παραγωγή κατά 3,15 Μεγαβάτ.

*Ο Στεγόσαυρος (Stegosaurus) ήταν ένας φυτοφάγος δεινόσαυρος που έζησε την Ιουρασική Περίοδο. Η πλάτη του καλυπτόταν από μεγάλες κεράτινες πλάκες που ξεκινούσαν μικρές από την βάση του κεφαλιού του, μεγάλωναν και κατέληγαν στην ουρά. Εκεί έδιναν τη θέση τους σε τέσσερα αγκάθια.

ΠΗΓΗ: econews.gr