Quantcast

«Οι υδροστρόβιλοι ήρθαν για να μείνουν»

Σε έξαρση το τροπικό φαινόμενο στο Ιόνιο πέλαγος και το νότιο Αιγαίο, απειλώντας ναυσιπλοΐα και υποδομές. Βασική αιτία η κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ένταση των υδροστρόβιλων στο Ιόνιο πέλαγος και στο νότιο Αιγαίο. Οι ειδικοί καλούν την πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα για την ένταση της εμφάνισής τους, καθώς απειλούν τη ναυσιπλοΐα αλλά και τις παράκτιες υποδομές. Παράλληλα, συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές, αφού η ταχύτητα του υδροστρόβιλου φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και τοπικό τσουνάμι σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στη Realplanet o Καναδός μετεωρολόγος Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, προειδοποιεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του… «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροσίφωνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα: «Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το γεωγραφικό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει τα νησιά του Ιονίου και φτάνει έως και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, αποτελεί το βασικό επίκεντρο εκδήλωσης του φαινομένου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, πρέπει να μάθετε να ζείτε με τους υδροστρόβιλους, καθώς ήρθαν για να μείνουν». Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο, ενώ το 2012 είχαν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες μόνο 25 υδροσίφωνες, φέτος ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τους 55.

Οι Καναδοί επιστήμονες του Κέντρου αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος. Οπως εξηγούν: «Η περιοχή στην οποία καταγράφονται οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι είναι ανοιχτά της Σητείας. Μόνο για το 2013 έχουν καταγραφεί εκεί 18 υδροσίφωνες». Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλίας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. «Η εποχή εμφάνισης των υδροστρόβιλων είναι το φθινόπωρο. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου είναι τα ασυνήθιστα για την εποχή θερμά νερά, ο ψυχρός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής άνεμος και η αυξημένη υγρασία», εξηγεί ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχαήλ Σιούτας, και συνεχίζει: «Οι “τρόμπες”, όπως συνηθίζουν να τις ονομάζουν οι ντόπιοι ψαράδες του Ιονίου, μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 500 μέτρα, ενώ ι πολλές από αυτές διαρκούν έως και 10 λεπτά».

Κίνδυνος για τα αλιευτικά

Αντιμέτωποι με τα τροπικά φαινόμενα έρχονται συχνά και οι ψαράδες της Κυλλήνης στην Ηλεία. Ο καπετάν Γεράσιμος με το καΐκι του διαπιστώνει ότι τα τρία τελευταία χρόνια η σφοδρότητα των υδροστρόβιλων είναι πρωτόγνωρη. «Είχαμε και παλιότερα “τρόμπες” αλλά όχι τόσο ισχυρές όπως τώρα. Οταν τις συναντούσαμε μαϊνάραμε… και περιμέναμε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός. Εάν πλησίαζες έστω και λίγο, υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθείς στον πάτο της θάλασσας μαζί με το καΐκι, αφού αυτό το “πράμα” πάλευε να σε ρουφήξει. Μάλιστα, οι παλιοί καπετάνιοι, που ήταν προληπτικοί, συνήθιζαν να σχηματίζουν στην πλώρη του καραβιού το αστέρι του Νότου, προκειμένου να ξορκίσει το κακό». Οι επιστήμονες συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές που πλήττονται από το τροπικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.

«Τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και κυρίως των μικρών αλιευτικών σκαφών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συναντούν στα ανοιχτά του πελάγους υδροσίφωνες», επισημαίνει ο Μ. Σιούτας, προσθέτοντας: «Οι καπετάνιοι οφείλουν να τα αποφεύγουν και να ειδοποιούν απευθείας τις λιμενικές Αρχές για την ακριβή τοποθεσία όπου εκδηλώνεται το φαινόμενο». Οπως τονίζουν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη της εκδήλωσης των υδροστρόβιλων. Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών των Υδροσιφώνων του δόκτορα Ζιλάγκι φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη βάση δεδομένων, η οποία, με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία, θα επιτύχει να δίνει ασφαλή προγνωστικά, προειδοποιώντας έγκαιρα τα πλεούμενα.