Quantcast

Ψαρεύουν στον Έβρο με... ηλεκτρικό ρεύμα

Βούλγαροι και Ελληνες ψαράδες αφανίζουν κάθε ίχνος ζωής στον ποταμό, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους για να εξοντώσουν μαζικά τα ψάρια.
ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ

Ενα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, άνευ προηγουμένου, συντελείται στον ποταμό Εβρο, με θύμα τα ψάρια του. Σύμφωνα με καταγγελίες Ελλήνων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ορεστιάδας, Βούλγαροι και Ελληνες ψαράδες χρησιμοποιούν απαγορευμένες και καταστροφικές μεθόδους για να εξοντώσουν μαζικά τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν παράνομα στο εμπόριο.

Στα βόρεια του Εβρου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ψαράδες από τη γειτονική χώρα δολοφονούν με ηλεκτρικό ρεύμα τους ιχθυοπληθυσμούς, ενώ στην ελληνική πλευρά ντόπιοι αλιείς, με κίνητρο την κερδοσκοπία, απλώνουν δίχτυα από τη μια όχθη στην άλλη και «χτενίζουν» το ποτάμι, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Με μπαταρίες

«Αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα. Στον βόρειο Έβρο , από την Ορεστιάδα και πάνω, Βούλγαροι ψαράδες μπαίνουν στο ποτάμι με βάρκες και σκοτώνουν τα ψάρια με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό γίνεται τοποθετώντας πάνω στη βάρκα μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 βολτ, την οποία συνδέουν με έναν πολλαπλασιαστή τάσης, μια μικρή συσκευή που πωλείται σε αφθονία στα περισσότερα καταστήματα της Βουλγαρίας. Αυτόματα, τα 12 βολτ γίνονται 1.000. Πηγαίνουν με τη βάρκα στα σημεία όπου ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά ψάρια και βάζουν δύο ηλεκτρόδια μέσα στο νερό.

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, όλα τα ψάρια -μικρά και μεγάλα- βγαίνουν στην επιφάνεια του ποταμού νεκρά. Επειτα, τα μαζεύουν με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός γάντζου και τα φορτώνουν στις βάρκες», καταγγέλλει στη Real planet ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ορεστιάδας και Περιφέρειας, Κώστας Τσολακίδης. Οσα από αυτά δεν τρώγονται -και συνεπώς δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά- παραμένουν στην επιφάνεια του ποταμού, δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα που μαρτυρά την οικολογική καταστροφή.

Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται τα περιστατικά είναι εντελώς αφύλακτη, χωρίς την παρουσία στρατού, καθώς βρίσκεται στην ανοιχτή συνοριογραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, εντός δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια έκταση 16 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού. Τόσο η Αστυνομία όσο και ο στρατός είναι ενήμεροι για την κατάσταση, αλλά, παρά τις περιπολίες των αστυνομικών, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

«Οι Βούλγαροι γνωρίζουν τι γίνεται στον Εβρο και μάλιστα πολλές φορές καταγγέλλουν τα περιστατικά. Πρόσφατα, μου τηλεφώνησαν από τον σύλλογο αλιέων του Σβίλενγκραντ για να μου πουν πως στο ύψος του Ορμένιου υπάρχει βάρκα που ψαρεύει χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως σπεύσαμε με άλλους ψαράδες στο σημείο και διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό», λέει ο Κ. Τσολακίδης.

Παράνομη αλιεία

Το έγκλημα ενάντια στο οικοσύστημα του ποταμού δεν περιορίζεται μόνο στο βόρειο τμήμα του Εβρου. Η παράνομη αλιεία θερίζει σε όλο το ποτάμι, ασκούμενη και από μεμονωμένους Ελληνες ψαράδες, που έχουν επινοήσει μια άλλη, εξίσου καταστροφική μέθοδο για να «αδειάσουν» τα ψάρια από το φυσικό τους περιβάλλον. «Μπαίνουν με τις βάρκες και τραβούν δίχτυα σε όλο το πλάτος του ποταμού. Αυτό συμβαίνει σχεδόν όλο τον χρόνο και, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, κανένα ίχνος ψαριού», καταγγέλλει ο ερασιτέχνης ψαράς και κάτοικος της περιοχής, Χρήστος Βοσνακίδης και μας εξηγεί: «Δένουν το δίχτυ με ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο -παγούρι- και το αφήνουν από τη μεριά της Τουρκίας.

Με τη βάρκα, σιγά σιγά το απλώνουν σε όλο το πλάτος του ποταμού, 6-7 χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει στην ελληνική όχθη. Το ρεύμα του ποταμού παρασύρει το πλαστικό δοχείο από τη μια μεριά και τη βάρκα από την άλλη και έτσι το δίχτυ, ενιαίο πλέον, ακολουθεί το ρεύμα του νερού. Με αυτόν τον τρόπο ψαρεύουν όλο το ποτάμι, από το Ορμένιο έως το Πύθιο, εγκλωβίζοντας κάθε ψάρι που κινείται σε αυτή την περιοχή του ποταμού». «Το χειρότερο είναι ότι δεν σέβονται ούτε την περίοδο όπου απαγορεύεται το ψάρεμα, από 15 Απριλίου έως 31 Μαΐου, διάστημα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών», αναφέρει ο Κ. Τσολακίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, ως πρόεδρος του ερασιτεχνικού αλιευτικού συλλόγου, έχει δεχτεί πολλές ανώνυμες απειλές από τους δράστες: «Μου τηλεφωνούν και μου λένε πως με αυτόν τον τρόπο συντηρούνται οικονομικά και ζουν τις οικογένειές τους. Μια φορά μου είπαν μάλιστα πως βγάζουν 5.000 ευρώ τον μήνα εισόδημα, όλα αφορολόγητα φυσικά. Φανταστείτε πόσο μεγάλες ποσότητες ψαρεύουν».

«Δεν θα μείνει ούτε λέπι...»

Οπως είναι αναμενόμενο, η ανεξέλεγκτη αλιεία έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ψαριών που ζουν στο ποτάμι. Το ψάρεμα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής έχει αποδεκατίσει τους γόνους, εμποδίζοντας τον φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των ειδών. Μάρτυρες της καταστροφής, οι ερασιτέχνες ψαράδες εκφράζουν φόβους για τη μελλοντική τύχη του ποταμού.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε δύο χρόνια δεν θα έχει μείνει λέπι. Στον βόρειο Εβρο δεν υπάρχει ψάρι ούτε για δείγμα. Φέτος, εμείς οι ερασιτέχνες ψαράδες με καθημερινό ψάρεμα δεν βγάλαμε τίποτα. Στη δε νότια πλευρά, από τον περασμένο Μάιο, κοντεύουν να εξαφανιστούν όλα τα είδη ιχθυοπανίδας. Φοβάμαι πως θα έρθει κάποια στιγμή που τα παιδιά μας, εδώ στην Ορεστιάδα, δεν θα αναγνωρίζουν καν τι είναι ψάρι» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ορεστιάδας και Περιφέρειας Κώστας Τσολακίδης.

Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, σύμφωνα με τους ψαράδες, είναι οι γουλιανοί, οι κυπρίνοι και οι ποταμολαύρακες. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει και άλλες διαστάσεις, καθώς η ήδη μειωμένη περιεκτικότητα του ποταμού σε ιχθυοαποθέματα έχει εμφανείς επιπτώσεις στα υπόλοιπα είδη που τρέφονται με ψάρια του ποταμού - κυρίως στα πτηνά.

«Για παράδειγμα, οι κορμοράνοι, που στο παρελθόν υπήρχαν κατά δεκάδες, μειώθηκαν διότι δεν μπορούν πια να βρουν εύκολα τροφή. Με το πέρασμα του χρόνου, το πρόβλημα θα διογκωθεί, επηρεάζοντας όλα τα έμβια όντα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να βγάλουν από το διαιτολόγιό τους τα ποταμίσια ψάρια. Αν θέλουμε να σώσουμε το οικοσύστημα του Εβρου, πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα», καταλήγει ο πρόεδρος των ερασιτεχνών ψαράδων της περιοχής.

Στον Αχελώο σκοτώνουν τις πέτσροφες με βαριοπούλες!

Ανυπολόγιστη καταστροφή συντελείται στους πληθυσμούς της άγριας πέστροφας του Ασπροποτάμου, στον ποταμό Αχελώο, στα Τρίκαλα. Περιβαλλοντικοί φορείς και δασαρχεία καταγγέλλουν στη Real planet ότι ασυνείδητοι ψαράδες αφανίζουν ένα από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής ιχθυοπανίδας με παράνομες μεθόδους. Οι λαθραλιείες έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία με βαριοπούλες, μπαταρίες αυτοκινήτων και μπουκάλια χλωρίνης, προκειμένου να πιάσουν όσο περισσότερες πέστροφες μπορούν και να τις πουλήσουν παράνομα στις ταβέρνες της περιοχής.

Αλλωστε, ο Ασπροπόταμος φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριας πέστροφας στην Ελλάδα.

Οι παράνομοι ψαράδες ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ψαρεύουν αλόγιστα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. «Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Χαλίκι, στην Κρανιά, στο Στεφάνι, στη Μηλιά και σε άλλες περιοχές απ’ όπου διέρχονται οι παραπόταμοι του Αχελώου», αναφέρει στην «R» ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Βάιος Κουτής, ο οποίος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο ποτάμι. «Ολα τα παράνομα εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οικοσύστημα του ποταμού Αχελώου και των παραποτάμων του», προσθέτει.

Η μπαταρία είναι η χειρότερη μέθοδος ψαρέματος για τη βιοποικιλότητα του ποταμού. Σύμφωνα με την οικολογική ομάδα, οι ασυνείδητοι ψαράδες συνδέουν τους δύο πόλους μιας μπαταρίας αυτοκινήτου και προκαλούν ηλεκτροσόκ μέσα στους λάκκους του ποταμού, σκοτώνοντας όχι μόνο τις πέστροφες, αλλά και τον γόνο, καθώς επίσης και άλλα μικρά ψάρια. Από το δυνατό ηλεκτροσόκ θανατώνονται επίσης τα καβούρια, οι βάτραχοι, οι νεροφίδες και όλα τα άλλα είδη που υπάρχουν μέσα στο πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού. Μία άλλη συνηθισμένη πρακτική ψαρέματος, που χρησιμοποιείται όμως στους παραποτάμους του Αχελώου, είναι και η χλωρίνη. Με αυτή την καταστροφική πρακτική, οι αδίστακτοι ψαράδες μολύνουν με δεκάδες λίτρα χημικής ουσίας τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν τις πέστροφες που κολυμπούν εκεί.

Καταστρέφουν τις φωλιές

Το ψάρεμα με βαριοπούλες είναι μία εξίσου καταστροφική μέθοδος ψαρέματος. Οι ασυνείδητοι λαθραλιείες μπαίνουν μέσα στο ποτάμι με το βαρύ εργαλείο κατεδάφισης, αναζητώντας διάφορες πέτρες που μπορεί να αποτελούν καταφύγιο της άγριας πέστροφας. Επειτα, αρχίζουν και τις συνθλίβουν με μανία, καταστρέφοντας τις φωλιές τους και διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τον πληθυσμό του είδους.

Ο δυνατός θόρυβος από τα χτυπήματα της βαριοπούλας παραλύει το ψάρι, με αποτέλεσμα να βγαίνει στην επιφάνεια και να ψαρεύεται ευκολότερα.
Από την άλλη, τα δασαρχεία δηλώνουν ανήμπορα να αντιδράσουν αποτελεσματικά και να συλλάβουν τους δράστες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να προστατεύσουν το ποτάμι, αλλά και δεν έχουν τη δικαιοδοσία να προβούν σε συλλήψεις των λαθραλιέων.
«Γνωρίζουμε καλά τη δράση αυτών των ανθρώπων και ότι ψαρεύουν με τόσο καταστροφικούς τρόπους για το οικοσύστημα του ποταμού, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουμε», δηλώνει στη Real planet ο δασολόγος και τμηματάρχης του δασαρχείου Καλαμπάκας, Τηλέμαχος Πινιάρας.
«Κανείς δεν μιλά, στην υπηρεσία μας δεν έχει γίνει έστω και μία ανώνυμη καταγγελία. Επίσης, οι αδίστακτοι ψαράδες έχουν τσιλιαδόρους που τους ενημερώνουν όταν είναι να εμφανιστεί το δασαρχείο την ώρα του οικολογικού εγκλήματος», προσθέτει.

Παράλληλα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ικανό να αποτρέψει τη λαθραλιεία της άγριας πέστροφας, εξηγεί ο τμηματάρχης του δασαρχείου: «Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από την υπηρεσία μας σε έναν παράνομο ψαρά είναι το ευτελές ποσό των 400 ευρώ. Ο δράστης το αποπληρώνει και επιστρέφει δριμύτερος».

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ