Ανακωχή στον «πόλεμο» για τα Θρησκευτικά

Το παρασκήνιο της νυχτερινής συνάντησης Τσίπρα, Καμμένου, Φίλη και Αρχιεπισκόπου για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. (VIDEO)
του Αντώνη Τριανταφύλλου

Πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς η αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την ανέδειξε σε τακτικό «νικητή» της κρίσης.

Στη χθεσινοβραδινή δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διάθεση για υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, για τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρονται να εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί απέναντι στις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών που τον συνόδευαν.


Real.gr ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive

Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το ύφος των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου που αποχωρώντας από το Μαξίμου υποστήριξε ότι «όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν», του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι «ο διάλογος συνεχίζεται, η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες», αλλά και του Νίκου Φίλη που τόνισε ότι «όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν και θα ακουστούν και οι απόψεις της Εκκλησίας».


Real.gr ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive


Real.gr ΦΙΛΗΣ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive

«Ψαλιδίστηκαν» οι προσδοκίες της Εκκλησίας

Στους κόλπους της Εκκλησίας είχε καλλιεργηθεί έντονο «πολεμικό κλίμα» τις προηγούμενες ημέρες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πολλούς Μητροπολίτες να επιτίθενται - σε υψηλούς τόνους- στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον Νίκο Φίλη και έθεσε στην κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο –για την έναρξη ενός ειλικρινούς και από μηδενική βάση διαλόγου- την απόσυρση των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά.

Τελικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποχώρησε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς κάποιο απτό όφελος για την Εκκλησία, παρά μόνο με μερικές γενικές διαβεβαιώσεις ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση επέβαλε τη δική της ατζέντα στην Εκκλησία. Έφερε στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ιερώνυμο τον θεσμικά αρμόδιο υπουργό Παιδείας και διέγραψε την «κόκκινη γραμμή» της Εκκλησίας για την απόσυρση των προγραμμάτων σπουδών, καθώς τα δυο επίμαχα ΦΕΚ της 13ης Σεπτεμβρίου διατηρούνται σε ισχύ.

Η Ιεραρχία αποτιμά τη συνάντηση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αποτιμήσει σήμερα η Ιεραρχία τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό.

«Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στη συνάντηση με τον Τσίπρα καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες και τελικά τα έχασε όλα» εκτίμησε ένας από τους 80 Μητροπολίτες μιλώντας στο real.gr για τη συνάντηση Ιερώνυμου-Τσίπρα, ενώ έτερο μέλος της Ιεραρχίας διαπίστωσε –σε συνομιλία με το real.gr- ότι «ναι μεν η Εκκλησία δεν κέρδισε κάτι απτό, αλλά πέτυχε να συντηρήσει τον αγώνα της για τα Θρησκευτικά ζωντανό».

Θεοδωράκης στον realfm 97.8: Προσβλητική για τη δημοκρατία η συνάντηση στο Μαξίμου

Φίλης: Την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας την έχει το κράτος

Ποτάμι: Αριστεροδεξιά του Ιράν των μουλάδων

Μητροπολίτης Δωδώνης: Συμφέρει την Εκκλησία ο χωρισμός...

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά