Quantcast

Ανασχηματισμό και εκλογικά σενάρια φέρνει η χθεσινή ψηφοφορία

Η κυβέρνηση θεωρεί ως ψήφο εμπιστοσύνης τον προϋπολογισμό-ψηφοφορία που θα λάβει μεγαλύτερη πλειοψηφία. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη. Πόλος ο Κ. Σκανδαλίδης
Ανασχηματισμό -για το τώρα -και εκλογικά σενάρια -για το μέλλον- φέρνουν οι απώλειες στο κυβερνητικό σχήμα κατά την ψηφοφορία για τα μέτρα. Κυρίως, όμως, επιφέρουν βαρύ πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ που απειλείται ακόμα και με τριχοτόμηση, αν δεν επικρατήσουν επιδέξιοι χειρισμοί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τους βουλευτές του κόμματος -πρωτίστως τα κορυφαία του στελέχη.

Ο ανασχηματισμός εκτιμάται ότι θα γίνει αμέσως μετά την απόφαση για εκταμίευση του Eurogroup, ο ακριβής, ωστόσο, χρόνος πραγματοποίησής του δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πάντως, όπως έχει γράψει το Real.gr, θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη τους, ενώ πιθανόν θα υπάρξει και ένα λειτουργικό σχέδιο του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Η πλειοψηφία των 153 εδρών και οι μεγάλες απώλειες για το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψαν από την ψηφοφορία, δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και βάζουν στο τραπέζι εκλογικά σενάρια τέσσερις μόνο μήνες μετά την κάλπη. Κρίσιμος χρόνος για μια τέτοια απόφαση από τον πρωθυπουργό, ο χρόνος που θα υπάρξει μια συνολικότερη λύση του ελληνικού προβλήματος από τους δανειστές, με εκταμίευση της δόσης, ανακοίνωση της επιμήκυνσης, αλλά και της επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους, με ένα συνολικότερο πακέτο ανάπτυξης. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται εισηγήσεις από γαλάζια στελέχη για εκλογικό αιφνιδιασμό, είναι όμως άγνωστο αν θα τις αποδεχτεί και κυρίως αν το Βερολίνο -που θέλει ήπιο κλίμα έως τις γερμανικές εκλογές- ενθαρρύνει τέτοιες σκέψεις.

Η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, πάντως, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Μέγαρο Μαξίμου, παρ’ ό,τι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, συνεπώς η πλειοψηφία θα είναι και πάλι μεγαλύτερη. Πολύ περισσότερο που και διαγραφέντες βουλευτές, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

«Επανακαθορισμός σχέσεων με κυβέρνηση»

Πραγματικά πληγωμένο κόμμα από την ψηφοφορία, πάντως, βγαίνει το ΠΑΣΟΚ που έχασε έξι βουλευτές. Κυρίως όμως, απέκτησε έναν αντιμνημονιακό πόλο, όπως είναι ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος στην πορεία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κ. Σκανδαλίδης με την χθεσινή του ανακοίνωση θέτει θέμα επανακαθορισμού των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο Ευ. Βενιζέλος σκοπεύει να αναβαθμίσει τη συμμετοχή του κόμματός του.

Δεν διαγράφονται από τη ΔΗΜΑΡ

Από τη ΔΗΜΑΡ δεν διαγράφονται οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς που καταψήφισαν τα μέτρα, ωστόσο, θεωρούνται «ξένα σώματα» στο κόμμα.