Quantcast

Ανασχηματισμός για... όλα τα γούστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Τα ρεπορτάζ των κυριακάτικων εφημερίδων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ποιους βλέπουν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την κυβέρνηση.
Πολλά είναι τα ονόματα των πολιτικών που παρελαύνουν από τις «λίστες του ανασχηματισμού» στα ρεπορτάζ των κυριακάτικων εφημερίδων. Ωστόσο υπάρχει ταύτιση για εκείνους που θεωρούνται αμετακίνητοι. Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Δένδιας, Κεφαλογιάννη και Αρβανιτόπουλος όλα τα ρεπορτάζ συμφωνούν πως θα συνεχίσουν να κάθονται στην ίδια υπουργική καρέκλα.

Realnews:  Αυτοί που έρχονται, αυτοί που φεύγουν και οι αμετακίνητοι

Ποια ονόματα σβήνουν και γράφουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εν όψει ανασχηματισμού. «Θα τα δούμε όλα, δεν θα είναι δύσκολο να τα βρούμε», λέει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο, θα περιλαμβάνουν τα εξής:

* Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη διατήρηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομίας. Εκτιμά μάλιστα ότι τελικά θα συμφωνήσει και ο Ευ. Βενιζέλος. «Οι σοσιαλιστές στο τέλος τα βρίσκουν μεταξύ τους», φέρεται να είπε σε συνομιλητές του.

* Οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας είναι μέσα στους υπουργούς που δεν θα ήθελε την αντικατάστασή τους.

* Προς αποχώρηση και με την έγκριση του πρωθυπουργού, λόγω μειωμένων επιδόσεων, φέρονται να είναι οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λόγω αναποτελεσματικότητας στα προγράμματα ανεργίας, Υγείας (Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς) λόγω της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης γιατί οι ΟΤΑ ενώ πήραν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για εξόφληση χρεών προς ιδιώτες λίγα προώθησαν και Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης και Θόδωρος Καράογλου λόγω αργών ρυθμών. Βαρύ είναι το κλίμα και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, μετά τη σκληρή κόντρα που είχε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και τις ευθύνες που του αποδίδουν υπουργοί για ανεπιτυχείς επαφές που είχε με τους Ρώσους για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Βουλευτές των οποίων τα ονόματα είναι στον κατάλογο Σαμαρά και θα μπορούσαν να υπουργοποιηθούν είναι οι: Μάκης Βορίδης( για υπουργείο Διοικιτικής Μεταρρύθμισης ή Εσωτερικών), Κυριάκος Μητσοτάκης (για υπ. Υγείας), Αδωνις Γεωργιάδης (για υπ. Ναυτιλίας ή Εσωτερικών) κ.ά.

Τα περί αντιπροέδρων δεν άρεσαν στον Αντ. Σαμαρά πριν από την κυβερνητική κρίση. Τώρα όμως δεν θα αρνιόταν μια θέση αντιπροέδρου στον Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες. Μόνος του ο τίτλος του αντιπροέδρου είναι ένα άδειο κοστούμι. Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε μαζί και ένα υπουργείο, θα είχε νόημα. Το Εξωτερικών δύσκολα θα του το έδινε ο πρωθυπουργός. Θα ήθελε να το κρατήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν όψει και της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2014. Το υπουργείο Άμυνας έχει πέσει στο τραπέζι και σ’ αυτήν την περίπτωση ο Πάνος Παναγιωτόπουλος θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Το θέμα είναι τι επιθυμία θα εκφράσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

15 Θέσεις στην κυβέρνηση διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ

Στο κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν οι : Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή υπ. Δικαιοσύνης), Γιάννης Μανιάτης (υπ. Περιβάλλοντος), Πάρις Κουκουλόπουλος που παίζει σαν «μπαλαντέρ» για πολλές θέσεις, Φώφη Γεννηματά (υπ. Υγείας), Εύη Χριστοφιλοπούλου (υπ. Εργασίας).

Φαβορί για έναν υπουργικό θώκο είναι και ο Φίλιππος Σαχινίδης, παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει κατά το παρελθόν. Στην κυβέρνηση κατευθύνονται επίσης ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Συμεών Κεδίκογλου, άπαντες από τη νέα γενιά στελεχών. Το όνομα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου ακούστηκε έντονα και για τη θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητα την ΕΡΤ, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό τελικά να συμβεί. Στο κυβερνητικό σχήμα μάλλον θα παραμείνουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας - αμφότεροι επιλογές του ΠΑΣΟΚ.


ΒΗΜΑ: Το 30% των υπουργείων στο ΠΑΣΟΚ

Αμετακίνητοι:
Γ. Στουρνάρας, Δ. Σταμάτης, Αθ. Τσαυτάρης, Δ. Κούρκουλας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ν. Δένδιας, Γ. Μαυραγάννης, Κ. Χατζηδάκης, Ο. Κεφαλογιάννη.

Αποχωρούν:
Ευ. Λιβιεράτος, Δ. Ελευσινιώτης, Μ. Σαλμάς, Γ. Βρούτσης, Θ. Καράογλου.

Μπαίνουν στην κυβέρνηση: Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Μανιάτης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Γεννηματά, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Θ. Μωραΐτης, Σ. Κεδίκογλου, Β. Κεγκέρογλου, Αθ. Δρέττα.

Αβέβαιοι: Κ. Μουσουρούλης, Μ. Χαρακόπουλος, και Ν. Μηταράκης.

Αναβαθμίζονται ή μετακινούνται: Χ. Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Α. Λυκουρέντζος, Μ. Βολουδάκης, Στ. Καλαφάτης, Μ. Παπαγεωργίου.

Υπό αξιοποίηση: Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Τασούλας, Α. Γεροντόπουλος, Σ. Βούλτεψη.

Ερωτηματικό: Π. Παναγιωτόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης.


Έθνος της Κυριακής: Συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 2:1 για την μοιρασιά των υπουργείων

Υπουργοποιούνται: Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Μανιάτης Φ. Σαχινίδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Ν. Σηφουνάκης, Γ. Κουτρουμάνης. Θ. Μωραΐτης, Β. Κεγκέρογλου, Φ. Γεννηματά, Ευ. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Βορίδης, Γ. Πλακιωτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Αλλαγή φρουράς: Στο Απασχόλησης με την αποχώρηση του Γιάννη Βρούτση.

Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται και για το Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί από το Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει ένας εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.

Ο Κ. Χατζηδάκης διατηρεί το Ανάπτυξης, στο Υποδομών θα τοποθετηθεί ένας εκ των Βορίδη ή Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή να πηγαίνει σε θέση στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Παραμένει ο Κ. Αβρανιτόπουλος στο Παιδείας με αναπληρώτρια τη Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ ο Κ. Τζαβάρας παραδίδει το χαρτοφυλάκιο σε υπουργό προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Μανιάτης θα αντικαταστήσει τον Ευ. Λιβιεράτο στο Περιβάλλοντος.

Αμετακίνητοι: Γ. Στουρνάρας, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος.

Μετακινούνται ή αναβαθμίζονται
: Δ. Σταμάτης, Μ. Βολουδάκης, Χ. Αθανασίου.


Πρώτο Θέμα

Οι «καραμπόλες» από ενδεχόμενη είσοδο Βενιζέλου στην κυβέρνηση: Δ. Αβραμόπουλος στο Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος μετακινείται.

Θέσεις υπουργών και υφυπουργών καταλαμβάνουν Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τασούλας, Ζ. Μακρή, Α. Λοβέρδος, Φ. Γεννηματά, Α. Σπηλιωτόπουλος. Μ. Χρυσοχοΐδης. Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης και Π. Κουκουλόπουλος.

Υπό έξωση:
Α. Λυκουρέντζος, Μ. Σαλμάς, Γ. Βρούτσης.

Αμετακίνητοι: Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδάκης, Ο. Κεφαλογιάννη, Αθ. Τσαυτάρης, Ν. Δένδιας, Μ. Χαρακόπουλος.

Ερωτηματικό: Η παραμονή Σ. Κεδίκογλου


Καθημερινή της Κυριακής: Σαρωτικός ανασχηματισμός

Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών: Ευ. Βενιζέλος μία κίνηση που θα προκαλέσει τριβές με τον Δ. Αβραμόπουλο ο οποίος θα μετακινηθεί.

Αμετακίνητοι: Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Δ. Σταμάτης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ο. Κεφαλογιάννη, Αθ. Τσαυτάρης, Δ. Κούρκουλας.

Υπουργοποιούνται: Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Γεννηματά, Γ. Μανιάτης.


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Καραμπόλα» λόγω αντιπροεδρίας Βενιζέλου

Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών: Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει γκρίνιες από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, που του έχει προταθεί το Άμυνας και ήδη υπάρχει δυσφορία από την μεριά του Π. Παναγιωτόπουλου.

Αμετακίνητοι: Δ. Σταμάτης, Ο. Κεφαλογιάννη, Ν. Δένδιας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης.

Αναβαθμίζονται: Χ. Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Μ. Βορίδης (Εσωτερικών)