Quantcast

Αντ. Σαμαράς: Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θα προχωρήσει

«Υπήρχε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση. Είμαστε αποφασισμένοι και θα την κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε Διάσκεψη.

«Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «βεβαίως, έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα».

Σημείωσε ακόμη ότι «είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη», ενώ συμπλήρωσε: «Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ».

Συμπυκνώνοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπήρχε, «ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση» και σημείωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και θα την κάνουμε».

«Η μεταρρύθμιση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησε η τρόικα. Έπρεπε να το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΥ, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. θα υπάρξει αποκέντρωση, κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σε όλα τα άλλα μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στην υγεία δεν έχουμε άλλοθι για διαφωνίες, κομματικές ή για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Αδ. Γεωργιάδης: Το κράτος δεν εκβιάζεται

Στο μεταξύ, η συνέχιση της απεργίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ εντείνει τη διαμάχη με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προσερχόμενος στη διάσκεψη τόνισε: «Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ