Quantcast

Αντ. Σαμαράς: «Ούτε ως σκέψη η χρεωκοπία»

Αποκηρύσσει τα περί χρεωκοπίας με οποιαδήποτε μορφή ο Αντώνης Σαμαράς και ζητά από τα στελέχη του να μη μπαίνουν στη συζήτηση αυτών των σεναρίων.

Κλείνει τα αυτιά του στις εισαγόμενες σειρήνες περί ελληνικής χρεωκοπίας ο κ. Σαμαράς και λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κόβει κάθε τέτοια συζήτηση δίνοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφή εντολή προς τα στελέχη του να αποφεύγουν κάθε αναφορά στη συγκεκριμένη σεναριολογία.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά παρέπεμπαν, μάλιστα, στις δηλώσεις που είχε κάνει στα τέλη Ιουλίου, όταν και πάλι η Ελλάδα είχε μπει στη δίνη αυτής της σεναριολογίας με την «επιλεκτική χρεωκοπία», θέμα που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις, με αφορμή την αγγλική του μετάφραση και τη σημασία του όρου ως προς την πραγματική του διάσταση.

Τότε, ο κ. Σαμαράς είχε τονίσει, μιλώντας στα στελέχη του ότι η λέξη χρεωκοπία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του κόμματός του και είχε προειδοποιήσει πως η επίκλησή του όρου σε οποιαδήποτε μορφή του μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στη χώρα. Μάλιστα, είχε τονίσει πως η επιλεκτική χρεωκοπία δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά μία ρετσινιά με άδηλη επίπτωση στη ρευστότητα μίας χώρας. Τις ενστάσεις αυτές είχε μεταφέρει και στη συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Ούτε ως σκέψη δεν πρέπει να υπάρχει η χρεοκοπία» σημειώνει ο κ. Σαμαράς για τον ορυμαγδό των σεναρίων που εκπορεύονται κυρίως από το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γιάννης Μιχελάκης στην ανακοίνωσή του για την ομιλία Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις αναφορές στη χρεωκοπία και στην επιστροφή στη δραχμή ως «κουβέντες της... πεντάρας που στόχο έχουν να φοβίσουν τους Έλληνες πολίτες». 

Άλλα στελέχη, ωστόσο, σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πως η εν λόγω σεναριολογία επανήλθε με πιο έντονο τρόπο, έπειτα από τη φυγή της τρόικας από την Αθήνα και αφού είχε προηγηθεί σειρά δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη (Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου) για τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή που, όπως είχαν υποστηρίξει τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συζητιούνται ανοιχτά στις Βρυξέλλες.