Quantcast

Άρχισαν τα όργανα πριν την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφωνίες, για συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα, εξέπεμψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Διαφωνίες, για συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα, εξέπεμψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΙ ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία και πρόσθεσε: «Δεν φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;». «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία ... Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε στο Μέγκα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.


Ξεκινούν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Με την ομιλία του, άρτι αφιχθέντος από τη Ρίγα, πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινούν στη μία το μεσημέρι οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πραγματικότητα, το σώμα θα είναι διευρυμένο, καθώς πέραν των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα μετέχουν - με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου - οι βουλευτές και οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον λόγο πάντως, αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να λάβει ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Τις εργασίες της ΚΕ, θα απασχολήσει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, για την οποία και αναμένεται να ενημερώσει το σώμα αναλυτικά το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί τόσο στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων όσο και στις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα και τις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος, παρά τις διατυπωθείσες αντιρρήσεις επί της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης από διάφορες πλευρές, καθώς και να τονίσει την αξία της συλλογικότητας στην πολιτική δράση.

Την ίδια ώρα πάντως, σε διαρκή σύσκεψη βρίσκονται από χθες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Μετά από ενημέρωση που θα έχει νωρίς σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αν χρειαστεί και απευθείας από τον Αλέξη Τσίπρα σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αναμένεται η τάση να πάρει και τις τελικές αποφάσεις της για το κατά πόσον οι θέσεις αυτές θα πάρουν την μορφή κειμένων που θα κατατεθούν εν είδει τροπολογιών στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ και αν θα τις θέσουν σε ψηφοφορία.

Έτοιμος να μην ψηφίσει το σχέδιο απόφασης στον βαθμό που όλα θα δείχνουν επώδυνη συμφωνία, εμφανίζεται ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος και θέτει ως ‘κόκκινη γραμμή’ του την Αριστερά που δεν θα είναι …Κεντροαριστερά, υπονοώντας την σταδιακή μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό κόμμα.

Ο ίδιος δεν είναι αρνητικός σε επιμέρους συμβιβασμούς, προειδοποιεί όμως ότι το κόμμα δεν πρέπει να χάσει την ‘ψυχή’ του και πως δεν είναι δυνατό να εφαρμόσει μνημόνια από την στιγμή που εξελέγη ακριβώς για να μην κάνει κάτι τέτοιο.