Quantcast

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε «πράσινες» και «γαλάζιες» ΜΚΟ

Με απίστευτα ποσά χρηματοδοτούνταν εκατοντάδες ΜΚΟ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Υπουργός Εργασίας.  

Με εκατέρωθεν καταγγελίες για αδιαφάνεια και αποκαλύψεις για σπατάλη δημοσίου χρήματος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδηγήθηκαν σε σκληρή αντιπαράθεση για τις ΜΚΟ.

Ο Υπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή λίστα με τις 707 «γαλάζιες» ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με 38 εκ ευρώ την τριετία 2007 – 2009 για μόλις 1.800 θέσεις εργασίας. Τα ποσά αλλά και οι οργανώσεις στις οποίες κατέληξαν προκαλούν ερωτηματικά, καθώς ανάμεσα σε γνωστές για το έργο του ΜΚΟ περιλαμβάνονται και μία σειρά από άγνωστες οργανώσεις.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί μία σειρά από αυτές : Αγ. Μάξιμος 150.000 ευρώ, Κορμοράνος 54.600 ευρώ, Φωτεινό Δωμάτιο 30.000 ευρώ, Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα 30.000 ευρώ, Γηπαετός ο Πωγωνοφόρος 25.000 ευρώ, Το Περιβόλι της Γιαγιάς 25.000, Τόποι, Μύθοι, Άθλοι Ηρακλή 25.000 ευρώ, Άπειρος 30.000 ευρώ, Προστατεύω τον Εαυτό μου 25.000 ευρώ, Πολυθέμα Κρόκο&Λίνο 25.000 ευρώ κ. α.

Χρήματα (125.000 ευρώ) όμως δόθηκαν την ίδια περίοδο, όπως προκύπτει από την λίστα που κατατέθηκε στη Βουλή τόσο στο ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου) καθώς και στη ΜΚΟ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη το οποίο ίδρυσε το 1988 η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. « Ήρθατε με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και καταθέσατε μία λίστα λησμονώντας ότι σας ρώτησα για τις ΜΚΟ από το 1995 έως σήμερα και εσείς επιλεκτικά μιλήσατε μόνο για εκείνες της περιόδου 2007-2009, οι οποίες εξάλλου αποτελούν υλοποίηση απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ προχώρησε σε αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ μέσω των οποίων θα γίνουν 55.000 προσλήψεις στους δήμους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

«Με την εμπλοκή των ΜΚΟ στις προσλήψεις έχουμε το παλιό κακό ΠΑΣΟΚ. Προσπαθείτε με το τυράκι 55.000 θέσεων να ανακουφίσετε κομμάτι κομματικού σας μηχανισμού. Υπάρχει ΜΚΟ σε νησί Ιονίου που ο πρόεδρος έχει γεμίσει το νησί με ακάλυπτες επιταγές και η ΜΚΟ έγινε τον προηγούμενο μήνα; Στην Εύβοια έχετε 2 οργανώσεις, στην μία πρόεδρος είναι η πρόεδρος κομματικής σας οργάνωσης και στην άλλη πρόεδρος είναι ο πρώην βουλευτής της παράταξης σας, ο κ. Πιπεριάς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος ανάμεσα σε άλλα.

Σε ό, τι αφορά πάντως τις 55.000 προσλήψεις στους δήμους που προβλέπεται να γίνουν μέσω ΜΚΟ, ο Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση θα εμπλακεί ενεργά το ΑΣΕΠ. «Σε 15 ημέρες θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα». Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι οι ΜΚΟ που θα εμπλακούν στην διαδικασία δεν θα πάρουν χρήματα ή εξοπλισμό, αλλά μόνο 3% για τις δαπάνες τους.