Δημοσκόπηση MRB: Η πολιτική εικόνα πριν και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Δείτε την πρόθεση ψήφου πριν αλλά και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα των πολιτικών αρχηγών. Οι δείκτες αισιοδοξίας των πολιτών και οι λέξεις που τους εκφράζουν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 2 έως 9 Δεκεμβρίου).

Ο πρόεδρος της MRB για τη μεγάλη δημοσκόπηση: Οι Έλληνες είναι στο «κόκκινο»!

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 (02-09/12) της MRB η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 12,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 29,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 8,3%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,5%, ΚΚΕ 6,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Ένωση Κεντρώων 3,0%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,6% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 11,6% Λευκό-Ακυρο-Αποχή.Στις τάσεις της MRB τον Ιούνιο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με ποσοστό 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελλαδική έρευνα που είχε γίνει το διάστημα (16-24/06)Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Δεκεμβρίου (02-09/12).Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 55,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,0%. Η επιλογή  «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 22,2%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 5,4% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,9%.Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑΔείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔΣτο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 72,4% απαντά λίγο ή καθόλου.Το 42,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον όχι ή σίγουρα όχι θέλει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,3% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%.Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 31,0% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 15,6% το κυβερνών κόμμα. Το 41,9% απαντά «Κανένα κόμμα».Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 της MRB (02-09/12) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τους δείκτες αισιοδοξίας. Στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα;», το 92,9% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,6% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 5,8% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;», το 93,5% απαντά κακή/πολύ κακή.Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 75,9% πως κρίνεται κακή/πολύ κακή.Ποσοστό 81,2% απαντά ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.Στα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 της MRB, πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανεργίας με ποσοστό 64,5%, ακολουθεί το φορολογικό σύστημα με 46,1%, έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 34,2%, ενώ η έλλειψη οικονομική ανάπτυξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%.Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 61,9%, ακολουθεί ο «φόβος» με 48,9% και η «ντροπή» με 48,4%.Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, το 14,7% των ερωτώμενων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ το 72,1% δηλώνει ότι ανταποκρίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία. Το 11,3% των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 βελτίωση εμφανίζει το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (από 20,5% στο 14,7%) πιθανότατα διότι μειώνουν συνεχώς την έκθεσή τους σε αυτές.Στο ερώτημα «θέλετε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ;», το 61,3% απαντά σίγουρα ναι/μάλλον ναι, ενώ το 34,6% μάλλον όχι/σίγουρα όχι.ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας (10-12/12) που διεξήχθη στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το 56,2% αξιολογεί θετικά το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 41,4%. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου με αυξημένες μεταναστευτικές ροές το 68,2% των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μόλις το 28,4% αρνητικά.
Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές;» το 63,6% σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ, ενώ το 31% απαντά μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή έστειλε ένα μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών ότι απαιτείται άμεσα πολιτική συμφωνία χωρίς την επιβολή συμπληρωματικών μέτρων για να μην αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;» το 51,1% απαντά: Μάλλον διαφωνώ/Σίγουρα διαφωνώ, ενώ το 41,7% δηλώνει: Σίγουρα συμφωνώ/Μάλλον συμφωνώ.Στην πρόθεση ψήφου μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας (10-12/12) η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 11,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14,7%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ένωση Κεντρώων 2,7%,   Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%,«Το Ποτάμι» με 1,5% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 26,9%.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο ερώτημα «να δεχθεί η κυβέρνηση τη συμφωνία των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση;» το 69,5% απαντά «να την απορρίψει» και το 15,2% «να την αποδεχθεί».Στο σενάριο «σε περίπτωση που η συνολική συμφωνία που προτείνεται στην κυβέρνηση από τους εταίρους δεν εξασφαλίζει προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά την επιτείνει με την εφαρμογή οικονομικών μέτρων, τότε θα πρέπει η χώρα να διαπραγματευτεί φτάνοντας ακόμη και στη ρήξη με τους εταίρους και δανειστές» το 63,8% απαντά: σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ και το 23,3% μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.Στο σενάριο «σε περίπτωση που η συνολική συμφωνία που προτείνεται στην κυβέρνηση από τους εταίρους δεν εξασφαλίζει προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά επιβάλει την εφαρμογή επιπλέον οικονομικών μέτρων για τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές και η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους από την αρχή» το 61,1% απαντά: σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ και το 26,9% μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.Στο ερώτημα «η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση;» το 45,7% απαντά: μάλλον όχι/σίγουρα όχι και το 39,1% σίγουρα ναι/μάλλον ναι.Στο ερώτημα «σε περίπτωση που δεν εξελιχθεί θετικά η δεύτερη αξιολόγηση ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία;» το 53,5% απαντά: οι δανειστές και το 38,1% η ελληνική κυβέρνηση.Στο ερώτημα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων με δανειστές» το 48,5% απαντά: «κανένας από τους δύο».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ MRB ΟΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2016