Quantcast

Δημοσκόπηση MRB: Πάνω από 9 στους 10 απαισιόδοξοι! - Τα μηνύματα για κόμματα, αρχηγούς, κοινωνία

Προβάδισμα 11,9 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η νέα δημοσκόπηση της MRB, που έγινε Πανελλαδικά. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος αναλύει τα αποτελέσματα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 20 έως 29 Ιουνίου 2017).

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Ιουνίου 2017 (20-29/06) της MRB η ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 29,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 7,4%, ΚΚΕ 6,9%, Ένωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%.

Ο πρόεδρος της MRB Δ. Μαύρος στον realfm για τις εξαμηνιαίες τάσεις

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 17,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 10,5% Λευκό-Ακυρο-Αποχή και 2,3% Άλλο Κόμμα.Στις τάσεις της MRB τον Δεκέμβριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με διαφορά 12,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελλαδική έρευνα που είχε γίνει το διάστημα (02-09/12).Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Ιουνίου 2017 (20-29/06).Δείτε την εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, αφαιρώντας δηλαδή τη συνολική αδιευκρίνιστη ψήφο.Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η επιλογή «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 20,6%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 3,5% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 34,3% απαντά η ΝΔ, το 21,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,6% Κανένα Κόμμα, ενώ στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 44,2% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,1% ΝΔ.Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑΔείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔΣτο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 74,7% απαντά λίγο ή καθόλου.Στο ερώτημα πότε θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 58,3% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου (καλοκαίρι 2018), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 45,2% απαντά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,6% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 42,0%.Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 31,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 16,7% το κυβερνών κόμμα. Το 38,3% απαντά «Κανένα κόμμα».Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2017 της MRB (20-29/06) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 52,6% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 76,1% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 76,6% «Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι» και 18,3% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι».Το 64,2% απαντά «Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι» στο ερώτημα αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε; Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 33,2%.Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 72,4% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ, ποσοστό 12,2% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%).Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56%.Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 92,4% απαντά «Πολύ Άσχημα-Αρκετά Άσχημα».Το 93,9% απαντά ότι είναι Πολύ Κακή-Κακή, σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα σε ποια προσωπικά-οικογενειακά έξοδα θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ενδεικτικά, σχεδόν 1 στους 3 θα κάνει περικοπές στις αγορές του από το σούπερ μάρκετ και ένας στους 5 από τρόφιμα.
 


Οι πολίτες για τη Συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου έχει εκλείψει, το 76,7% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι».Το 57% εκτιμά ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο έως το 2019 που είναι και το τέλος της τετραετίας.Το 68,1% απαντά Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η χώρα θα καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.Στο ερώτημα αν η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το αργότερο μέχρι το 2018, το 70,9% απαντά «Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι».Δείτε τι είπε ο πρόεδρος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, στον ANT1:ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ GALLERY ΜΕ ΤΑ PDF ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB