Διπλή ατζέντα και σενάρια εκλογών

Αφήγημα για την οικονομία με αιχμή το μεσαίο χώρο και ατζέντα για τα εθνικά με το βλέμμα προς τα «δεξιά» από τον Κ. Μητσοτάκη. Σενάρια εκλογών και στο Μαξίμου βλέπουν στη ΝΔ.
Με ένα γενναίο πολιτικό άνοιγμα προς όλους τους φιλο-ευρωπαϊκούς χώρους σφράγισε την περιοδεία του σε Άρτα και Ιωάννινα ο Πρόεδρος της ΝΔ, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα όχι μόνον προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν την αποχή αλλά και προς όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που έψαξαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να ακούσει τις εισηγήσεις εκείνες που του έχουν γίνει για κάλπες εδώ και τώρα πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τις ευθύνες να πέφτουν στο μέρος των δανειστών και της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για «πατριωτικό κάλεσμα» που υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

Τι είπαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης και ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων

«Η πρότασή μας δεν είναι μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο πατριωτικό όραμα για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη.

Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι καιρός οι Έλληνες να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρώντας να τοποθετήσει εκ νέου την αντιπαράθεση σε ένα προσωπικό επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενότητα απέναντι στο διχασμό, αλήθεια απέναντι στην εξαπάτηση, υπευθυνότητα απέναντι στον λαϊκισμό.

Πάνω σε αυτά τα διλήμματα θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος για μία ακόμη φορά παρουσίασε την οικονομική του πρόταση έχοντας ως αιχμή τους ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου.

• Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
• Περιορισμός των κρατικών δαπανών που σύμφωνα με τη ΝΔ έχουν «φουσκώσει» υπέρμετρα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
• Ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων που δεν θα βρίσκουν «πολέμιους» τους υπουργούς.
• Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες όπως έπραξε και η κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση της ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, το οποίο εν πολλοίς προέβλεψε σε περίπτωση που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παραμείνει στην εξουσία.

«Ή θα βγούμε στις αγορές ή θα χρειαστούμε ένα νέο πρόγραμμα. Και με αυτήν την κυβέρνηση προοπτική για ανάκαμψη δεν υπάρχει» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ ταυτίζοντας για μια ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα με τον εφιάλτη ενός 4ου μνημονίου.

Δεύτερη αξιολόγηση: Εάν κλείσει υπό πανηγυρικούς τόνους η κυβέρνηση θα έχει υπογράψει ό,τι και εάν της ζητηθεί.

Ποσοτική χαλάρωση: Θα έπρεπε να είχε δοθεί ήδη στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015.

Ελάφρυνση του χρέους: Η δέσμευση έχει ήδη δοθεί από τους εταίρους το 2012. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί ως «νίκη» της κυβέρνησής τουμ, θέλοντας «σύμμαχο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που όμως ξορκίζει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

Το βλέμμα και στα δεξιά

«Μην παίζετε με την Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία και την Αλβανία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της στον οικονομικό τομέα, προκαλεί γενικότερη ανησυχία για το διεθνή ρόλο της χώρας και τους χειρισμούς στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

«Αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας ανοιχτά τον προβληματισμό του για τις προκλήσεις που δέχεται καθημερινά η Ελλάδα χωρίς να δείχνει αντανακλαστικά αντίδρασης μια χώρας του στενού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους στο ζήτημα του προσφυγικού παρά τα όσα δραματικά συνέβησαν στη Μόρια της Λέσβου. Χωρίς να ζητήσει την παραίτηση Μουζάλα, τον κατηγόρησε ότι επικαλείται «αστείες» δικαιολογίες προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη μη κατασκευή των κλειστών κέντρων φύλαξης που αποτελεί μία από τις βασικές προτάσεις της ΝΔ για το προσφυγικό.