Διυπουργική σύσκεψη την Τετάρτη για το μεταναστευτικό

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Παυλόπουλος: Επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής για το θέμα.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13.30 η συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο κυβερνητικό μέγαρο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα με τη συμμετοχή υπουργών που τα χαρτοφυλάκιά του σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Παυλόπουλος: Επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής για το θέμα

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πέτρο Μολυβιάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό ξεπερνά την Ελλάδα, και παρατήρησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις, όχι μόνο η χώρα μας.

Στον Πειραιά δύο επιβατηγά από Μυτιλήνη με 4.230 μετανάστες

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε» ανέφερε ο ίδιος, ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιοι είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν».

«Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» πρόσθεσε.

Ασφυκτική η πίεση από τις μεταναστευτικές ροές

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Τετ α τετ Χριστοδουλάκη – Ζώη για το προσφυγικό

Μάλιστα, ανέφερε ότι «το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» και υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί.

Υπενθύμισε, δε, τη σύγκληση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

IOM: Περισσότεροι από 350.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο το 2015