Quantcast

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση Τσίπρα - Ματβιένκο

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το επικείμενο ταξίδι του στην Ρωσία – Πότε προσδιορίζεται χρονικά.

Έφ' όλης της ύλης συζήτηση είχαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του συμβουλίου της ομοσπονδίας της ομοσπονδιακής συνέλευσης της ρωσικής ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωναν ότι στην συνάντηση η κ.Ματβιένκο τάχθηκε υπέρ των εμπορικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων της χώρας της με την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλά για σχέσεις μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Φράση, που ερμηνεύθηκε από την ελληνική πλευρά ως ότι δεν μπορεί η όποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να απαιτεί εν είδει προϋποθέσεως την συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε για άλλη μια φορά αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις, παραδέχθηκε, όμως, την ανάγκη για διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και αναπτυξιακών κοινοπραξιών με σημαντικό ποσοστό του Δημοσίου. Ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι για το κόμμα του το Δημόσιο παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς «εμείς αξιοποιούμε, δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία», όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, έκανε θέμα για «πολιτικό και όχι οικονομικό ζήτημα», εξηγώντας ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ελλάδα θα έχει σχέσεις με τη Ρωσία και δεν τίθεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας. Έκανε λόγο, άλλωστε, για αναπτυξιακές συνεργασίες, χωρίς να ζητά την άδεια τρίτων.

Ερωτηθείς αμέσως μετά τη συνάντησή τους, για το επικείμενο ταξίδι του στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι ο χρόνος του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, με πληροφορίες πάντως να το προσδιορίζουν χρονικά στον Οκτώβριο.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή της κ. Ματβιένκο στο γραφείο του, ο κ. Τσίπρας της επισήμανε ότι έρχεται στην χώρα μας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Εκείνη από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία της να μάθει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι από όσο γνωρίζει είναι διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης, παρατηρώντας, πάντως, πως η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις για την χώρα. Ζήτησε δε να «συντονίσουμε τα ρολόγια μας για τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρένα Δούρου, ο Κώστας Ήσυχος και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.