Quantcast

Έγγραφο-φωτιά για 8 πολιτικούς

Έρευνα από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ «ξεσκονίζει» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

Οκτώ πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την τελευταία δεκαετία στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει σταλεί στη Βουλή. Υπουργοί και υφυπουργοί των τελευταίων κυβερνήσεων, σχεδόν στο σύνολό τους, χειρίστηκαν «καυτά» θέματα και βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων που καθόρισαν την πορεία της χώρας. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται πλέον να αποδείξουν αν κάποιοι από αυτούς πλούτισαν ως εκ της θέσεώς τους, εκμεταλλευόμενοι τους θώκους που τους εμπιστεύτηκαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί.

Οπως αποκάλυψε η Realnews, πρόκειται για τους Γιάννη Ανθόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Φεβρωνία Πατριανάκου, Αρη Σπηλιωτόπουλο και Απόστολο Φωτιάδη. Όλοι ελέγχονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία και το «πόθεν έσχες», ενώ έχει δοθεί εντολή ανοίγματος των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Η ερώτηση

Το έγγραφο με τα ονόματα των οκτώ πολιτικών, οι δύο από τους οποίους έχουν και σήμερα τη βουλευτική ιδιότητα (Κακλαμάνης, Σπηλιωτόπουλος), εστάλη στην Υπηρεσία Αυτοτελούς Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ, μετά από ερώτηση που είχε υποβάλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Ο βουλευτής ρωτούσε συγκεκριμένα να πληροφορηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ποια πολιτικά πρόσωπα ερευνώνται αυτήν τη χρονική περίοδο από το ΣΔΟΕ, πότε ξεκίνησε η έρευνα και σε ποια φάση βρίσκεται. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με τους οκτώ πολιτικούς και τους λόγους για τους οποίους ο καθένας από αυτούς βρέθηκε στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Για τον πρώην υφυπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο εξετάζονται, ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στο ΣΔΟΕ, υποθέσεις που είχε χειριστεί ως δικηγόρος εταιρειών και έχουν ήδη ανοίξει οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Στη λίστα των οκτώ πολιτικών που ελέγχονται περιλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βουλγαράκης, για τον οποίο έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπως επίσης και για την σύζυγό του, τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη.

Ψάχνουν λογαριασμούς

Σχετικά με τον βουλευτή, πρώην υπουργό και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη ελέγχεται το «πόθεν έσχες» για τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Φορολογικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, ενώ παράλληλα έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Εντολή ανοίγματος λογαριασμών έχει δοθεί επίσης για τον πρώην υπουργό Αμυνας αλλά και Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, όπως και για τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Το έγγραφο με τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που εστάλη στην Υπηρεσία Αυτοτελούς Κοινοβουλευτικού Ελέγχου περιλαμβάνει και μια γυναίκα πολιτικό, τη Φ. Πατριανάκου. Για την πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας το ΣΔΟΕ αναμένει στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών το οποίο έχει ήδη αιτηθεί. Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Α. Σπηλιωτόπουλος ερευνάται για την προέλευση των εισοδημάτων του, ενώ έχει ζητηθεί άνοιγμα λογαριασμού τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνεργάτες του.

Τη λίστα των οκτώ πολιτικών συμπληρώνει ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει και υφυπουργός Γεωργίας. Συγκεκριμένα, ελέγχονται τα εισοδήματά του, όπως επίσης και οι εκλογικές του δαπάνες για την περίοδο 2000-2001. Παράλληλα, ερευνάται η περιουσιακή του κατάσταση και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αναμένουν τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Η υπόθεση ΜΑΝ

Έλεγχος για την προμήθεια τρόλεϊ

Έρευνα του Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και για την υπόθεση της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ, που αφορά την προμήθεια τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ και τις μίζες που φέρεται να έχουν κατατεθεί από τους Γερμανούς μέσω offshore εταιρειών στις Παρθένους Νήσους και την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το ΣΔΟΕ ελέγχει τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναφορικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία και το πόθεν έσχες.