Εκτόνωση των κινητοποιήσεων και διάλογο «βλέπει» η κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα θα εκτονωθεί με την κατάληψη του Συντάγματος το Σαββατοκύριακο.
Στην έναρξη διαλόγου με τους αγρότες από τη Δευτέρα ελπίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα θα εκτονωθεί με την κατάληψη του Συντάγματος το Σαββατοκύριακο και ότι τη Δευτέρα, οι συνθήκες θα είναι ώριμες ώστε να μπορεί να δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός μια νέα πρωτοβουλία για διάλογο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αυτή τη φορά έχουν καλύτερες πιθανότητες να φέρουν τους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους από 11 μεγάλα μπλόκα, φημολογείται ότι μεταξύ άλλων αυτές οι επαφές αναφέρονται στα Τέμπη και τις Μικροθήβες.

Οι αγρότες από αυτά τα μπλόκα έχουν σηματοδοτήσει τη βούλησή τους να προσέλθουν στο διάλογο και ενδεχομένως έτσι η διαδικασία να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Μάλιστα, είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συμμετάσχει και ο ίδιος στο διάλογο, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα, αφού την Πέμπτη θα πρέπει να φύγει για τις Βρυξέλλες ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Εξυπακούεται βεβαίως, πως όταν στην κυβέρνηση μιλάνε για διάλογο θεωρούν ότι αυτός δεν μπορεί να ξεκινήσει πάλι από μηδενική βάση, αυτό που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε βελτιώσεις, όχι ανατροπές, της πρότασης που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι. Επίσης, πως δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τους δρόμους κλειστούς, αυτό άλλωστε καμία κυβέρνηση δεν το έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια.

Στην κυβέρνηση εξέλαβαν ως ένδειξη εκτόνωσης τη συμφωνία με το Βαγγέλη Μπούτα να υπάρξει συμβολική μόνο πορεία των τρακτέρ στην Αθήνα. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι ο ΚΚΕ θέλει να απεμπλακεί, γιατί βλέπει ότι οι ακροδεξιοί παίρνουν κεφάλι και μεγαλοκτηματίες είναι αυτοί που αντιδρούν. Θεωρούν πως αν η κυβέρνηση δώσει κάποια πράγματα στους αγρότες, εκείνοι θα κάνουν πίσω.

Η προσδοκία θετικής μεταστροφής των αγροτικών κινητοποιήσεων εκφράστηκε και στην στάση της αστυνομίας απέναντι στους αγρότες που ήταν εξαιρετικά προσεκτική. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν χθες να καλοπιάσουν τους αγρότες και είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στη βουλή: «Καλέσαμε όλους σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο. Προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να έρθουν. Έχουμε πάρει αιτήματα από συγκεκριμένα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε. Προϋπόθεση του διαλόγου όμως είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές γύρω από ένα τραπέζι. Είμαι βέβαιος ότι οι αγρότες θα έρθουν. Γιατί οι αγρότες δεν είναι οι μαγκουροφόροι που επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής».