Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ξεκάθαρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει η Αθήνα μετά και την δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».
Να στηρίξουν ξεκάθαρα οι Βρυξέλλες την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος - μέλος δηλαδή της ΕΕ, επιδιώκει επί της ουσίας η ελληνική πλευρά μετά και την δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ημέρες πριν απο την επικείμενη -σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη- ανακοίνωση που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και ενώ στο παρασκήνιο γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για την τελική συμφωνία της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει λάβει μέχρι στιγμής ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι προσχέδια της κοινής ανακοίνωσης από την πλευρά των κατεχομένων χωρίς όμως επί της ουσίας να διαφοροποιούν την αρχική τους θέση.

Η κοινή ανακοίνωση αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν καθόλου δεν βοηθούν προς μια θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη εμφανίζεται απαισιόδοξη ότι τελικά θα συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο για αυτό και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών και σε διάλογο κωφών.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών διοχετεύει πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο Β για το Κυπριακό αν καταρρεύσει αυτή η διαδικασία. Σύφωνα με τον Τουρκικό Τύπο σε περίπτωση μη λύσης υπάρχει και το σενάριο της λύσης των δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα του συνεταιρικού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί προς το παρόν στάση τύπου «ουδέν σχόλιον» με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε να μην εμφανίζεται ιδαίτερα πρόθυμος να προωθήσει τις κυπριακές εισηγήσεις. Για αυτό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση για το Κυπριακό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα αναμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου να τοποθετηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κομισιόν προς την τουρκική κυβέρνηση σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν.