Quantcast

Έντονες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός βουλής. Νέο «χτύπημα» από τον Μ. Ανδρουλάκη. Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις πολιτικές εξελίξεις της ημέρας (VIDEO)
Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Όλα θα εξαρτηθούν από την ομιλία του Πρωθυπουργού η οποία θα καθορίσει και τη στάση πολλών βουλευτών για το αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Παπανδρέου.

Οι βουλευτές των κομμάτων τοποθετούνται ο ένας μετά τον άλλον για τη στάση που θα τηρήσουν κατά τη ψηφοφορία.

22:52 Στο βήμα η Άννα Διαμαντοπούλου.

22:19 Στο βήμα η Εύα Καϊλή. «Χρειάζεται μία νέα εκκίνηση αυτή η χώρα. Θα κριθούμε για την αποφυγή των ευθυνών μας. Γι’ αυτά που βλέπαμε και δεν μιλήσαμε. Χρειάζεται πλέον όραμα, δουλειά και ενότητα. Η σημερινή ψήφος δεν είναι απλά ψήφος εμπιστοσύνης αλλά ψήφος εθνικής ανάγκης. Είναι εντολή να σώσουμε τη χώρα. Όλα είναι ρευστά και εγώ περιμένω να ακούσω τον πρωθυπουργό για να πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. 

21:46 Ο Χρήστος Παπουτσής τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών μετά τον Φεβρουάριο. «Ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα από την Βουλή και όταν σταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό» .

21:26 Ο Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα δώσει ψήφο εντολή σε μία μεταβατική κυβέρνηση που σε 4 ή 5 μήνες θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.  

21:09 Συνάντηση αυτή την ώρα στη Βουλή του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Καρατζαφέρη

21:04
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου από το βήμα της Βουλή κάλεσε τους βουλευτές να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης και σημείωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν την επόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσυνης σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.   

20:45  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε ενώπιος ενωπίω ο καθένας με την συνείδηση του με την ιστορία που κουβαλάει. Ο καθένας μπροστά σε αυτό που ξέρουμε ότι είναι μια νέα περίοδος που ξεκινάει που η σημερινή κυβέρνηση θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα ευρύτερο σχήμα πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει μία συμφωνία που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική στήριξη. Για αυτήν την πορεία η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης»
 
20:40 Σταύρος Λαμπρινίδης: Απαιτείται συναίνεση για τη νέα δανειακή συμφωνία

20:36 «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε μία ώρα χωρίς κυβέρνηση» είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και κάλεσε την Βουλή να υπερψηφίσει την κυβέρνηση κάνοντας μια πράξη ύψιστης πολιτικής ευθύνης.

20:09 Στο βήμα ο Κώστας Σκανδαλίδης, που κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι από αύριο κιόλας ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις. 

19:43 Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Γιουματζίδης ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που θα δώσει θα είναι αποκλειστικά για την παρούσα κυβέρνηση : «Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου, αυτό δεν σημαίνει ότι δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε άλλο μόρφωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

19:39  Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του απόψε στην Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

19:00 Στο βήμα της Ολομέλειας η ανεξάρτητη βουλευτής, Λούκα Κατσέλη, που δηλώνει ότι πρώτα θα ακούσε την ομιλία του πρωθυπουργού και μετά θα καθορίσει τη στάση της.      

18:58 Χρ. Πρωτόπαππας: «Οφείλουμε και σήμερα να ενεργήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον»

18:52
«Η αποψινή ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι ψήφος εντολής για την σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε προσερχόμενη στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου.  

17:16 «Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έχει κλείσει» δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης που περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό 

17:11 Η Εύα Καϊλή σημείωσε πως διακαιώθηκε μετά την απόσυρση του δημοψηφίσματος. Ωστόσο επεσήμανε πως όλα είναι ακόμα ρευστά. Εξέφρασε και την πικρία της για την επίθεση που δέχθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την στάση της,

17:05 Σε δήλωση της η Άντζελα Γκερέκου στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου και τονίζει «αδυνατώ να δω άλλο τρόπο για να βγει η χώρα από το πλήρες αδιέξοδο»

16.35 Με γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης σημειώνει ότι: «Αν έστω στο πάρα πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία».

15.40 Αναφερόμενος στο κείμενο που συνυπέγραψε μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλους βουλευτές της ΝΔ για κυβέρνησης ενότητας ο Ευάγγελος Αντώναρος είπε στη ΝΕΤ fm: «Πάρα πολλοί από εμάς όλο αυτό το διάστημα, ειδικά αυτές τις μέρες, συνομιλούμε συνέχεια με συναδέλφους μας από όλα τα κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ έχει και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Και διαβλέπουμε ότι έχουμε μια κοινή ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει ο κ. Παπανδρέου».

15.00  Συνεχίζονται οι διεργασίες στη Βουλή ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ. Σ’ αυτό το πλαίσιο 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον Ευ. Βενιζέλο στο εντευκτήριο της Βουλής σε μια προσπάθεια να λύσουν τις απορίες τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τους ζήτησε, εμμέσως, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ως τον Φεβρουάριο οπότε και υπολογίζει ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, «κλείνοντάς τους το μάτι» ότι από τον Μάρτη θα πάμε σε εκλογές πιθανότατα με άλλη ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.

14.20 Σε επιστολή του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε ότι: «αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές».

14.05
«Τώρα να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα», επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Βρίσκεται στον αέρα ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να γίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή επείγει να δοθεί η 6η δόση. Και αν ακόμα έμπαινε κανείς στην λογική τους, ο χρόνος που απαιτείται μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών σε 20 – 25 μέρες είναι λιγότερος από το χρόνο που θα πέρναγε μέχρι τη δημιουργία της μεταβατικής και σε συνέχεια μέχρι την ψήφιση της σύμβασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

13.30 Με δήλωσή του στο real.gr ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος καλεί τη ΝΔ να κάνει ένα ακόμη βήμα. «Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή υπήρξε εξαιρετικά σαφής και ειλικρινής για τις προθέσεις του. Το θέμα είναι να ανταποκριθεί ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ έδειξαν υπεύθυνη στάση με την απόφασή τους να ψηφίσουν τη συμφωνία και με την πρόθεσή τους για μεταβατική κυβέρνηση. Να προχωρήσουν ένα βήμα ακόμη. Ο τόπος χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα».
 
12.50 Για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στο real fm 97.8 και την Κάτια Μακρή, σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ τόνισε πως η αποψινή ψήφος "δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης αλλά ενότητας".

Ακούστε τι είπε ο κ. Κρεμαστινός στον real fm 97,8

12.40
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τους οποίους αποκάλεσε μεταξύ άλλων "παιδιά της Βοστώνης".

«Αν, “τα παιδιά της Βοστώνης”, ο κ. Παπανδρέου δεν πάψει να φαντάζει ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, τότε ο τόπος δεν θα δει προκοπή», είπε χαρακτηριστικά.12.15 Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Λιάνης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό να παρατείνεται η αγωνία της χώρας τόσο καιρό», και σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Μega:«Παίζεται μία παράταση μιας παράστασης που κρατάει παρά πολύ καιρό και την παράσταση αυτή παρακολουθούν 9 εκ. θεατές που είναι ταπεινωμένοι, εξοργισμένοι και καμία φορά θα ανέβουν στη σκηνή και θα τα σαρώσουν όλα».11.55 «Εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες, Πέμπτη, το non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να “ξεπαγώσουν” την πρωτοβουλία τους, δηλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, μιλώντας στο Βήμα fm.

11.35 «Παρακολουθούμε μία σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία. Αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάει κανονικά τη δανειακή σύμβαση στη βουλή με 18,0 γιατί ο Σαμαράς έχει υπαναχωρήσει. Και μην τον είδατε τον Παναγή», είπε στον real fm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακούστε τι είπε ο κ. Τσίπρας στον real fm 97,8

10.50 Tην πρόθεσή της να απέχει από την αποψινή ψηφοφορία ανακοίνωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, μιλώντας στον real fm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Πρόσθεσε όμως ότι αν ο κ. Παπανδρέου ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τότε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα χειροκροτήσω όρθια και θα ψηφίσω. Διαφορετικά, όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τι είπε η κ. Παπαδημητρίου στον real fm 97,8

9.35
«Όχι» στη δανειακή σύμβαση, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Π. Καμμένος, o οποίος μιλώντας στο Μega, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει ακόμη και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.8.55 Προϋπόθεση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απόψε, είναι να αρχίσουν από αύριο διαδικασίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης σωτηρίας, δήλωσε στη ΝΕΤ ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Τ. Χυτήρης. Σημείωσε ότι αν από τις συζητήσεις προκύψει ότι δεν είναι αποδεκτός για επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου, "τότε θα είναι άλλος πρωθυπουργός".