Quantcast

Επιβεβαιώνουν ΔΝΤ και ΕΕ το Real.gr για την έλευση της τρόικας

Πλήρης επιβεβαίωση των αποκλειστικών πληροφοριών του Real.gr για την άφιξη της τρόικας στις 4 Νοεμβρίου. Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Ο.Ρεν και Κ.Λαγκάρντ.
Ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» απέναντι στους κατακτητές, επιστρέφουν στην χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι τους ελέγχους αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση του υψηλόβαθμου κλιμακίου που σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 4 Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε στο Real.gr ότι: «Η τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή της στην Αθήνα, μόνο όταν επαρκείς πληροφορίες θα έχουν αποσταλεί από τις ελληνικές αρχές, τόσες ώστε να μας επιτρέπουν να κάνουμε συζητήσεις επί των συγκεκριμένων πολιτικών, δια ζώσης, οι οποίες θα είναι ουσιαστικές».

Κύκλοι του Συμβουλίου θεωρούν ότι μία επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου είναι πρακτικά εφικτή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων, ενώ η άφιξη της τρόικας προσδιορίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.

Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρές καθώς κυβέρνηση και τρόικα εμφανίζονται ίσως για πρώτη φορά αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω. «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου δείχνοντας την γραμμή που θα ακολουθήσει η τρόικα απέναντι στους δανειστές.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες μετά από περίπου 1,5 χρόνο αναμένεται να είναι βαρύ για τον Πρωθυπουργό, ωστόσο ο Α. Σαμαράς σε κατ’ ιδίαν επαφές που θα επιδιώξει να έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του (καθώς το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου και δεν πρόκειται να συζητηθεί) αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους απέναντι στους δανειστές αλλά όχι και την στάση της. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να λάβει πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο από την άλλη πλευρά θα ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που ενδέχεται να έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αναμένεται να «πατήσει» πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα, ένα στόχο για τον οποίο θα εκφράσει την βεβαιότητα ότι η χώρα θα πετύχει. Θα επισημάνει επίσης ότι ποτέ άλλοτε – από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο – δεν υπήρχε η πολιτική βούληση αλλά και η αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, να υλοποιήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης η οποία «κλείδωσε» την παραμονή της Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ξέρουμε πλέον όλοι στον τόπο αυτό ότι “σχέδιο Β”, χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο, δεν υπάρχει. Αν και αυτός ο δρόμος ήταν και είναι εξαιρετικά σκληρός και δύσκολος, κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένας δραματικά ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός που θα οδηγούσε σε πλήρη εξανέμιση εισοδημάτων και περιουσιών και θα πήγαινε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και εσωτερικής διάλυσης»