Quantcast

Ερώτηση Νικολόπουλου για το έγγραφο της CIA για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή το απόρρητο έγγραφο της CIA που αναφέρονταν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή το απόρρητο έγγραφο της CIA που αναφέρονταν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση :

Θέμα: «Αιδήμονα σιωπή για το φερόμενο ως απόρρητο έγγραφο της CIA που ονοματίζει τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή ως συνεργάτη των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής»

Τις προηγούμενες ημέρες, έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης, ειδικά των διαδικτυακών, μία περίεργη είδηση, σύμφωνα με την οποία, φερόμενο ως απόρρητο έγγραφο της CIA που αποχαρακτηρίστηκε το 2006, ονοματίζει τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή ως συνεργάτη των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Ο συντάκτης του κειμένου, στο επίμαχο έγγραφο που παρουσιάστηκε, αναφέρει πως συνομίλησε με τον σύμβουλο της πρεσβείας κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι κατά τη δίκη του ναζί και υπεύθυνου για το θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων, Άντολφ Άιχμαν, στο Ισραήλ, προέκυψε ότι μεταξύ των στοιχείων που ήταν στη δικογραφία υπήρχε και ένας πίνακας με τα ονόματα Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τον Μέρτεν στη Θεσσαλονίκη για την εξόντωση Εβραίων.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι τη δίκη του Άιχμαν είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ένας έμπιστος υπάλληλος, ισραηλιτικής καταγωγής, ο οποίος ανήκε στην υπηρεσία Τύπου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Ισραήλ. Ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται έμπιστος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Για το λόγο αυτό του ανατέθηκε να παρακολουθήσει τη δίκη Άιχμαν με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό υπάλληλο, το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπήρχε στον συγκεκριμένο πίνακα και ήταν υπογραμμισμένο με κόκκινο στυλό, όπως επίσης και το όνομα ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.

Εννοείται ότι η γνησιότητα του εγγράφου και των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό παραμένουν μετέωρες και πλήρως αμφισβητήσιμες.
Επειδή η όλη υπόθεση στην πραγματικότητα αποτελεί αναμάσηση συκοφαντιών των αρχών της δεκαετίας του ΄60 ,οι οποίες είχαν καταρρεύσει ιστορικά και διαψευστεί δικαστικά με αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων το 1961 εγείροντας το ερώτημα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η όψιμη επανάληψη τους

Επειδή, οι καιροί είναι πονηροί και εγείρει έντονες υποψίες το χρονικό σημείο δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου εγγράφου, ιδιαίτερα δε τη στιγμή που συμπίπτει χρονικά με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία ο ελληνικός λαός τιμάει τους ποταμούς αίματος που έχυσε μαχόμενος τον ολοκληρωτισμό, τον φασισμό και το ναζισμό, αλλά, όπως με έμφαση επισημαίνεται στον διαδικτυακό τόπο του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, και με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Επειδή, αρνούμαι να πιστέψω και, αντιθέτως, καταγγέλλω το κατάπτυστο περιεχόμενο του συνόλου των δημοσιευμάτων που συνόδεψαν την προδήλως ύποπτη, τόσο χρονικά όσο και κατά περιεχόμενο, αποκάλυψη του ανωτέρω επίμαχου εγγράφου.

Επειδή, κανένας Έλληνας, πλην της κατώτερης κάθε περίστασης, σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των επίδοξων διεκδικητών της προεδρίας του ιστορικού αυτού κόμματος που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, των οποίων, η προκλητική πλέον σιωπή, μετά την παρέλευση τόσων ημερών από τα ανωτέρω κατάπτυστα δημοσιεύματα, αλλά και η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που αμαυρώνει την ιστορία, όχι μόνον της παράταξης, αλλά της ίδιας της πατρίδας μας, δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί την παραμικρή σκιά πάνω στις μεγάλες, ιστορικές, πολιτικές μορφές του έθνους, που έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατικής και ελεύθερης Ελλάδας.

Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών τηρεί απόλυτη ή μάλλον αιδήμονα σιωπή και με τη στάση του αυτή δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις» περί του ποιοι και γιατί διοχέτευσαν στον τύπο τέτοιου είδους πληροφορίες.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να διερευνήσει άμεσα την υπόθεση, να πάρει θέση και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις στον Ελληνικό Λαό.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε:

1. Έχει διερευνήσει το Υπουργείο Εξωτερικών τη συγκεκριμένη υπόθεση και, ιδιαίτερα, τη γνησιότητα του ανωτέρω επίμαχου εγγράφου; Και αν ναι, να ενημερωθεί άμεσα η Βουλή των Ελλήνων ποια στοιχεία έχουν προκύψει και να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

2. Εάν δεν την έχει διερευνήσει, προτίθεται να το κάνει σήμερα κιόλας, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και το κύρος της ελληνικής πολιτείας επί τόσο ευαίσθητων ζητημάτων;

3. Υπάρχουν άλλα σχετικά έγγραφα σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών, προερχόμενα από υπουργεία εξωτερικών άλλων χωρών ή άλλες πηγές, που να επαληθεύουν ή να διαψεύδουν όσα αναφέρονται ή να αφορούν άλλες παρόμοιες υποθέσεις;

- Και αν υπάρχουν, να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων.

4. Γιατί δεν αντέδρασαν άμεσα, το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση, στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτρέποντας έτσι την προσβολή της μνήμης και δημιουργία σκιών εις βάρος κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών;

- Προτίθεται να το πράξει, έστω και με καθυστέρηση, σήμερα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος