Quantcast

«Φωτιά» το εισαγγελικό πόρισμα - Δεσμεύονται λογαριασμοί

«Φωτιά» για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού οι 103 σελίδες του πορίσματος. Προφυλακίστηκε συνεργάτης του. Δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Α. Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του.

Εντολή για την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού 'Ακη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εξέδωσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Η Εισαγγελέας με διάταξη της ζητά να δεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν στην Ελλάδα οι πέντε κατηγορούμενοι για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα σύλληψης θεωρώντας τους ύποπτους φυγής ο ειδικός ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η δέσμευση εκτός του πρώην υπουργού, που θα απολογηθεί για την υπόθεση την Δευτέρα του Πάσχα, αφορά τους:

• Νίκο Ζήγρα, ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου που κατά το εισαγγελικό πόρισμα θεωρείται «δεξί του χέρι»,

• Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια εκπρόσωπο στην Ελλάδα των τριών off shore εταιριών που αποδίδονται στον πρώην υπουργό

• Γιώργο Σαχπατζίδη, επιχειρηματία, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες των ακινήτων μεταξύ της εταιρίας TORCASO και της μονής Βατοπεδίου.

Η απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών αφορά και τον Αστέριο Οικονομίδη, που προφυλακίστηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή, βασικό μέτοχο σε εταιρία που εμφανίζεται να επισκευάζει το σπίτι στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου από το 2001 και επίσης να πουλά διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Στο μεταξύ, πόρισμα – καταπέλτης για τον πρώην υπουργό και τους συνεργάτες του συνέταξαν οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα παραμείνει κρατούμενος στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέχρι την Δευτέρα όταν και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. (Διαβάστε τα στοιχεία του πορίσματος)

Στις 103 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού περιγράφεται ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών.

Οι Εισαγγελείς διατυπώνουν και επικρίσεις για τον πρώην υπουργό, καθώς σημειώνουν ότι «αγνοεί τους νόμους του κράτους» . Ενδεικτικά περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου: «Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο, με τίτλο "οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών" όπου σημειώνεται το "κέρδος" από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος».

Στο πόρισμα της Εισαγγελίας αναδεικνύεται μια ομάδα ανθρώπων που, με το αζημίωτο τις περισσότερες φορές, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού αναλαμβάνουν να συνδράμουν στην επιχείρηση μετατροπής «μαύρου» χρήματος σε νόμιμο.

Οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι «συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών.

«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Προφυλακίστηκε ο Αστ. Οικονομίδης

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή, ο Αστέριος Οικονομίδης κατηγορούμενος στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Αστέριος Οικονομίδης, σε βάρος του οποίου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ο ανακριτής της υπόθεσης, και ο οποίος παραδόθηκε το πρωί της Μ.Πέμπτης και ζήτησε να απολογηθεί, είναι βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας που της ανατέθηκε η επισκευή του ακινήτου στη Διον. Αρεοπαγίτου και επίσης πούλησε διαμέρισμα επί της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι στην πορεία της έρευνας θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν από τον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Α.Τσοχατζόπουλου.

Πρόκειται για τους Νικόλαο Παύλος Ζήγρα του Γεωργίου, εξάδελφο του πρώην υπουργού δικαιούχου εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια και τον Γεώργιο Σαχπατζίδη του Δημητρίου επιχειρηματία.

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι μαζί και με τον Αστέριο Οικονομίδη, αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία με τον πρώην υπουργό, που αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.