Η απάντηση Τσίπρα στις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν εννοεί το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται, είναι απολύτως σωστό, όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε πολίτες της Β. Μακεδονίας ή Σλαβομακεδόνες, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις δηλώσεις του Ζάεφ.
«Αυτό για την εθνότητα το ακούω πρώτη φορά. Για τη γλώσσα το ξέραμε από το 1977 και δυστυχώς σε μια σύνοδο που έγινε στο Ζάππειο. Έμαθα για μια δήλωση του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας των γειτόνων μας. Αν εννοεί ότι έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου αλλά και της συμφωνίας να αυτοπροσδιορίζονται, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ή Σλαβομακεδόνες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με τις δηλώσεις Ζαεφ για την μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια.

«Διεθνώς βάσει της συμφωνίας η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς - η συμφωνία είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό - . Εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο "Μακεδόνες" και μάλιστα στα διαβατήριά τους, πλέον θα υπάρχει "Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Το πιο σημαντικό όμως, απ όλα όσα είχαμε το τελευταίο διάστημα είναι αυτό που αφορούσαν συνεντεύξεις του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ, είναι ότι παραδέχονται ξεκάθαρα πως είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά και ότι δεν κατάγονται από αυτήν και ότι δεν διεκδικούν μειονότητες εντός Ελλάδας» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο: