Quantcast

Η διαδικασία που οδηγεί στη σύσταση προκαταρκτικής

Τι προβλέπεται από τον κανονισμό της βουλής.
Με όλα τα πρόσωπα και «στοιχεία» να μην έχουν... μιλήσει ακόμα, αναμένεται αύριο η απόφαση για το πως θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια από τα οποία κάποιοι από τους τέσσερις προτεινόμενους, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος, τελικά θα «εξοστρακιστούν» στο σκαμνί της Προανακριτικής Επιτροπής της βουλής προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ποινικές τους ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η αντίστροφη μέτρηση για τους τέσσερις έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης στην ολομέλεια της βουλής με το κλίμα να είναι πολωμένο και την αντιπαράθεση να κλιμακώνεται ειδικά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της συμπτυχθείσας «συμμαχίας» Ανεξάρτητων Ελλήνων-Χρυσής Αυγής. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, βάσει του κανονισμού της βουλής μπορεί και τα εξωκοινοβουλευτικά ελεγχόμενα πρόσωπα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Λουκάς Παπαδήμος να ζητήσουν εάν επιθυμούν να λάβουν το λόγο πριν η Ολομέλεια κληθεί σε ψηφοφορία. Κάτι που έχει δηλώσει ότι θα το πράξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά όχι και ο πρώην πρωθυπουργός.

Η ομιλία πολιτικών αρχηγών μπορεί να μην είναι υποχρεωτική, θεωρείται όμως δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το διττό του ρόλο, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως προτεινόμενου για έλεγχο, θα βρεθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τους Πάνο Καμμένο και Νίκο Μιχαλολιάκο. Αντίθετα, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του «τέταρτου» ελεγχόμενου Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος εάν και είχε συνεργασία για τη συζήτηση της Πέμπτης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο , προς το παρόν έχει αποφύγει να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, παρόλο που οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ποινικά ελεγχόμενοι, βουλευτές και κοινοβουλευτικές ομάδες μπορεί να προετοιμάζονται για τη «μάχη» της Πέμπτης, στην κομματική διαβούλευση όμως παραμένει άγνωστο το πόσες θα είναι οι κάλπες που θα στηθούν και με ποιον τρόπο θα καταρτιστούν ψηφοδέλτια της μυστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 8 το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα γύρω στα μεσάνυχτα. Το «γρίφο» των καλπών και των ψηφοδελτίων δεν μπόρεσε να λύσει η εβδομαδιαία διάσκεψη των προέδρων καθώς υπήρχαν δύο προτάσεις. Η πρώτη, και επικρατέστερη σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να στηθούν τέσσερις κάλπες μία για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο και να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμποσούνται όλες οι κατηγορίες που αποδίδονται και στις τρεις προτάσεις και ο κάθε βουλευτής να επιλέγει αυτόν ή αυτές που προκρίνει. Η δεύτερη πρόταση, με πολλά όμως και πρακτικά προβλήματα είναι να στηθούν τρεις κάλπες. Οχι μία για κάθε ελεγχόμενο πρόσωπο, αλλά μία για κάθε πρόταση κόμματος.

Ο πρόεδρος της βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης τις έθεσε υπόψη των κομμάτων μέχρι και αύριο, όταν θα περιμένει τις θέσεις τους για να λάβει την τελική απόφαση. Από τις δύο προτάσεις, πάντως, ως «μονόδρομος» θεωρείται η πρώτη καθώς όχι μόνο τηρείται το «γράμμα» του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστεί κάλπη για κάθε ελεγχόμενο πρόσωπο αλλά κυρίως γιατί η δεύτερη έχει ένα πολύ σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», καθώς προβλέπει ότι ο «ελεγχόμενος δεν μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που τον αφορά». Δηλαδή, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου οφείλουν να ψηφίσουν στις άλλες τρεις κάλπες, αλλά όχι και στη δική τους.

Αν λοιπόν υπάρχουν κάλπες ανά κομματική πρόταση, αυτή η ρητή διάταξη δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Και αυτό θα εγείρει θέμα ακυρότητας για όποιον από τους ελεγχόμενους θελήσει να προσφύγει κατά της νομιμότητας συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, τινάζοντας έτσι στον αέρα όλη τη διαδικασία. Στην περίπτωση που αποφασιστεί να υπάρξουν τέσσερις κάλπες με ένα ενιαίο ποινικών ευθυνών ψηφοδέλτιο, είναι βέβαιο ότι το βράδυ της Πέμπτης θα δώσουν και θα πάρουν τα «σκονάκια» στους βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου να μην μπερδευτούν και ψηφίσουν «λάθος» κατηγορίες... Για να παραπεμφθεί πάντως κάποιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους επί μίας κατηγορίας.

ΠΗΓΗ: Τύπος της Κυριακής