Quantcast

Η σφοδρή κριτική και ο Βενιζέλος

«Θα οδηγήσω την Ελιά στις εκλογές, είναι αστείο να τίθεται θέμα ηγεσίας» προειδοποιεί ο Ευ. Βενιζέλος. Σφοδρή κριτική σήμερα κατά της ηγεσίας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως θα οδηγήσει τα ΠΑΣΟΚ – μέσω της Ελιάς – ο ίδιος στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, αποστέλλει ο Ευάγγελος Βενιζέλο, που το μεσημέρι σήμερα αναμένεται να δεχθεί σφοδρή κριτική από συντρόφους του για την πολιτική που ακολουθεί.

«Θα οδηγήσω την Ελιά στις εκλογές, είναι αστείο να τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ» προειδοποιεί στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του.

Με στόχο την επόμενη ημέρα των εκλογών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της Φώφης Γεννηματά, όσο και νεότερων στελεχών, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, αν και εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο – και κυρίως κοινά αποδεκτό ηγετικό πρόσωπο – ώστε να τον αμφισβητήσουν ευθέως.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε πρόσωπο που θα ηγηθεί και δεν υπάρχουν και πειστικές εναλλακτικές στρατηγικές, ομάδες στελεχών περιορίζουν τις κινήσεις τους σε «μυστικά δείπνα» και γεύματα ή σε συγγραφή κειμένων με στόχο κυρίως την καταγραφή τους στο κομματικό και πολιτικό σκηνικό.

Κατ΄ουσίαν, όλοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα των εκλογών, αφενός καθώς ΟΛΟΙ θεωρούν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους – πιθανότατα τέλη φθινοπώρου – και αφετέρου θεωρούν εξίσου βέβαιο ότι τυχόν ήττα σε αυτές θα οδηγήσει στην παραίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην έναρξη της μάχης διαδοχής.

Η «εξέγερση» των «εκσυγχρονιστών»

Χαρακτηριστικότερο εσωκομματικό κείμενο των τελευταίων ημερών αποτελεί το κείμενο των «έξι» εκσυγχρονιστικών στελεχών, κείμενο που «διέρρευσε» στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση στο σπίτι της υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Εύης Χριστοφιλοπούλου. Το κείμενο υπογράφουν δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οικοδέσποινα Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς και οι Παντελής Καψής, Αθηνά Δρέττα και Θανάσης Χειμωνάς.
 
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρόντες στο συγκεκριμένο δείπνο υπήρξαν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, όπως και ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη (και εκ των στενότερων συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου) Χρήστος Πρωτόπαπας, προκειμένου το κείμενο να μην λάβει χαρακτήρα γενικευμένης κίνησης κατά του προέδρου του κόμματος.

Παρούσα, επίσης, μεταξύ άλλων, υπήρξε και η Τόνια Αντωνίου, που δεν είναι στη γραμμή μιας «κεντροαριστεράς με σαφή μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία», όπως οι υπόλοιποι, αλλά για λόγους τακτικής δεν αποκλείεται στη συνέχεια να συμπορευτεί με τους υπογράφοντες το κείμενο, όπως πιθανότατα αναμένεται να πράξει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι «άνθρωποι του προέδρου»

Κατ΄ουσίαν δηλαδή, η πολιτική του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές αμφισβητείται και από το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ», με εξαίρεση βεβαίως το Νίκο Μπίστη, που το τελευταίο διάστημα κατά πολλούς, αποτελεί έναν από τους προνομιακούς συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Ελιάς. Συνολικότερα , άλλωστε, με τους «ανθρώπους του Ευάγγελου Βενιζέλου» φέρεται να υπάρχει πρόβλημα, αν συνυπολογιστεί η στάση του Πάρη Κουκουλόπουλου στο θέμα της ΔΕΗ και η στάση του άλλοτε alter ego του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δατσέρη, που τώρα φέρεται να αποτελεί συνομιλητή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συνέντευξη και το κείμενο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η συνέντευξη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού στη Realnews, που εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει Ελιά» και ότι «εδώ το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τη ΝΔ γιατί να μην συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ;». Ο Δ. Κρεμαστινός, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο,  ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του real.gr.

Οι «φυλές» της Χαριλάου Τρικούπη

Πέραν πάντως των εκσυγχρονιστών, οι «φυλές» στη Χαριλάου Τρικούπη χαρτογραφούνται ως εξής, αν και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κινούμενη άμμο και μέρα με τη μέρα οι συμμαχίες αλλάζουν:

• Οι «παπανδρεϊκοί» όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Κώστας Τριαντάφυλλος
• Η τάση του Κώστα Σκανδαλίδη και του Νίκου Ανδρουλάκη
• Ο Μιχάλης Καρχιμάκης και μια άλλη ομάδα «παπανδρεϊκών»
• Συνδικαλιστές όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ, η Τάνια Καραγιάννη, ηγετικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ και ο Γιώργος Καβαθάς της ΓΣΕΒΕΕ, που φέρεται να είναι σε επαφή με πολλά άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας .

Η Φώφη, ο Μιχάλης και ο Ανδρέας

Ηγετικό ρόλο διεκδικεί η πάντα δημοφιλής Φώφη Γεννηματά καθώς και ο υπουργός μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ίδιο και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος προς το παρόν συμμετέχει στις διαδικασίες μόνο της Ελιάς.