Quantcast

«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης»

Το 2014 θα είναι για την Ελλάδα χρονιά μεγάλης στροφής, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF.
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Το μήνυμά μας είναι ότι κανείς ευρωπαίος πολίτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ λόγω της ελληνικής κρίσης - δόθηκαν δάνεια κι εγγυήσεις, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι είναι η 5η Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα μας - «και όλες σχεδόν ταυτίζονταν με μεγάλα κύματα διεύρυνσης. Γι΄αυτό και το βλέμμα μας σήμερα είναι στραμμένο στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην αναζήτηση μιας απάντησης που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη - του Βορά και του Νότου».

Παραπέμποντας στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τα θέματα της ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω της τραπεζικής ενοποίησης, τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς τέλος, και τη διαμόρφωση μιας ενιαίας θαλάσσιας πολιτικής - τη «γαλάζια ανάπτυξη» - που περιλαμβάνει την ενέργεια, το περιβάλλον, την αλιεία, τις μεταφορές και τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναφερόμενος τέλος στην ελληνική κρίση, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι το 2009 η χώρα μας είχε «ένα πρωτογενές έλλειμμα 12 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και σήμερα έχει πρωτογενές πλεόνασμα». Το 2014 επομένως, σημείωσε, «προσδοκούμε να έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να επανορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν στη φάση της ταχύτατης αναπροσαρμογής, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ