Quantcast

«Καμία χαλάρωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξανακυλήσουμε»

Ο πρωθυπουργός απευθύνει προσκλητήριο για συμμαχία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, ώστε να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική πολιτική. Πρόσθεσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας, με αφορμή τη βίλα Αμαλία.
Με τη φράση «είμαστε ανοιχτοί σε όλους» ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνει προσκλητήριο για μια συμμαχία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, ώστε να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική πολιτική.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός τηρεί χαμηλούς τόνους, προειδοποιώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, ξεκαθαρίζει όμως ότι «γλιτώσαμε τη δραχμοφοβία». Ο κ. Σαμαράς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση της προσπάθειας, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «να ξανακυλήσουμε».

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως «η αλλαγή άρχισε να φαίνεται σε πολλά, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα» επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει πιάσει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος. Φέρνει επίσης ως παράδειγμα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει πως προτεραιότητά του είναι η διόρθωση των αδικιών, κάτι που θα γίνει μόλις αρχίσει η κυβέρνηση να ξεπερνά τους στόχους της, ενώ στέλνει μήνυμα λέγοντας πως πλέον υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Κλείνοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει τέλος και στα σενάρια περί ανασχηματισμού, ενώ σαφής είναι η πρόθεσή του να στείλει μήνυμα πως τα φαινόμενα διαφθοράς θα παταχθούν. «Για πρώτη φορά υποθέσεις φτάνουν στη δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι καλούνται να λογοδοτήσουν» τονίζει, ενώ αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ δεσμεύεται πως οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς δηλώνει πως θα περίμενε να ήταν ένα πιο υπεύθυνο κόμμα, «αλλά εκείνοι λειτουργούν ως περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας». Για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων ο κ. Σαμαράς τονίζει πως «μέχρι τώρα η Πολιτεία έπρεπε να απολογείται γιατί τα ανέχεται όλα αυτά, ενώ τώρα που η πολιτεία αντιδρά, κάποιοι πρέπει να απολογηθούν γιατί τα κάλυπταν και εξακολουθούν να τα καλύπτουν».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Με τη λίστα Λαγκάρντ η αντιπολίτευση θέτει θέμα ευθυνών για τον κυβερνητικό σας εταίρο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο. Σας κατηγορούν ότι, αν και έχει ευθύνες, τον καλύπτετε για να μην διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή.

«Μέχρις στιγμής αποδείξαμε ότι και την αληθινή λίστα βρήκαμε και τα προβλήματα που υπήρχαν εντοπίσαμε. Ελέγχονται 54.000 ονόματα, εκ των οποίων ήδη κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχεδόν οι μισοί! Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ σε τέτοια κλίμακα ως τώρα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ούτε το κύριο μέτωπό μας κατά της διαφθοράς. Να ξέρετε ότι η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία ήταν πολύ εξαπλωμένα και αλληλένδετα φαινόμενα που δεν αφορούσαν μόνο μερικές χιλιάδες πρόσωπα. Αφορούσαν πολύ περισσότερους - “μεγάλους” και “μικρούς”. Το πρόβλημα όσων μας κατηγορούν δεν είναι ότι εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει. Είναι το ακριβώς αντίθετο: ότι κάνουμε αυτά που πρέπει και θα ξεβολέψουμε πολλούς βολεμένους. Χωρίς στοιχεία δεν κατηγορούμε κανέναν! Το να βάζουμε τη “λάσπη στον ανεμιστήρα” και να λερώνουμε τους πάντες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη γλιτώσουν οι αληθινά ένοχοι! Κανένας αθώος δεν φοβάται τη σπίλωση. Και κανείς ένοχος δεν θα γλιτώσει την τιμωρία. Αυτό πρέπει να σας πω ότι ενισχύει τη συνοχή της κυβέρνησής μας. Δεν την αποδυναμώνει».

Ο βασικός σας αντίπαλος, ο κ. Αλ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι εκτελείτε ουσιαστικά τις εντολές των πιστωτών. Σας δυσκολεύει ως αντίπαλος;

«Τον εαυτό του δυσκολεύει, όχι εμένα! Πάρτε για παράδειγμα την υπόθεση με τη βίλα Αμαλία. Θα περίμενε κανείς ότι ένα κόμμα που βρισκόταν ως πρόσφατα στο 4% και πήρε πριν από λίγο 26% θα γινόταν πιο υπεύθυνο. Αλλά εκείνοι λειτουργούν ως περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας. Αντί να γίνουν πιο υπεύθυνοι και πιο “θεσμικοί”, για να έρθουν κοντά σε αυτούς που τους ψήφισαν ή για να κερδίσουν άλλους, συγκρούονται συνεχώς με το δημόσιο αίσθημα! Γιατί ο κόσμος δεν θέλει “γιάφκες” αναρχικών και εστίες ανομίας παντού μέσα στις πόλεις. Δεν θυμάται με... “νοσταλγία ” το όργιο των κουκουλοφόρων τον Δεκέμβριο του 2008, όταν κάποιοι τους “χάιδευαν”. Με φρίκη τα θυμούνται οι πολίτες. Κι όμως κάποιοι ταυτίζονται με όλα αυτά που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του κόσμου. Από στενή κομματική άποψη όσο αυτοεκτίθεται η αντιπολίτευση τόσο μικρότερο πρόβλημα έχει η κυβέρνηση... Αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Θέλουμε απέναντι μας κόμματα που αναλαμβάνουν ευθύνες, όχι κόμματα με ακραίες συμπεριφορές, με ακραίο λόγο, με περίσσευμα φανατισμού και λαϊκισμού και με έλλειμμα ευθύνης. Δεν βοηθάει τη χώρα ούτε η πόλωση που προσπαθούν συνεχώς να δημιουργήσουν ούτε οι εμμονές τους από τις οποίες δε μπορούν να ξεκολλήσουν».

Τι απαντάτε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκετε την ένταση και τη ρήξη; Και ότι ουσιαστικά καταλαμβάνετε «κοινωνικούς χώρους» ελεύθερης έκφρασης και πολιτιστικής δημιουργίας;

«Μιλάμε για καταλήψεις δημοσιών χωρών που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες και που αναδείχθηκαν κέντρα παρανομίας! Τι είδους “πολιτιστικές δραστηριότητες” εξυπηρετούν λοστοί, αντιασφυξιογόνες μάσκες, εύφλεκτά υλικά, μαδέρια και “λάφυρα” από αστυνομικό εξοπλισμό; Μιλάμε για δεκάδες κέντρα ανεφοδιασμού έκνομων δραστηριοτήτων! Και κέντρα παρεμπορίου ακόμα. Τι απαντάνε στους πολίτες; Γίνονται ανεκτά αυτά οπουδήποτε στον κόσμο; Υπάρχει δημοκρατία που τα ανέχεται αυτά; Τι είδους...“κοινωνικοί χώροι” είναι οι γιάφκες των κουκουλοφόρων; Ως τώρα η Πολιτεία έπρεπε να απολογείται γιατί τα ανέχεται όλα αυτά.Τώρα που η Πολιτεία αντιδρά, επειδή κάποιοι πρέπει να απολογηθούν γιατί τα κάλυπταν όλα αυτά και εξακολουθούν να τα καλύπτουν. Διότι η κοινωνία δεν χειροκροτεί τους κουκουλοφόρους. Είναι με το μέρος όσων θέλουν να βάλουν τέλος στη δράση τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού