Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: Αντίγραφα της δικογραφίας στους κατονομαζόμενους πολιτικούς

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97.8, αντίγραφα της δικογραφίας έλαβαν ήδη οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.
Στα χέρια τους πήραν αντίγραφα της δικογραφίας πολιτικά πρόσωπα, το όνομα των οποίων αναφέρεται ότι κατονομάζονται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, αφού έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97.8 με τον Νίκο Στραβελάκη αντίγραφα της δικογραφίας έλαβαν ήδη οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.

Επεισόδιο στη Βουλή με πρώην βουλευτή που φωτογράφιζε τη δικογραφία της Novartis

Από το πρωί, στον πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά ο σχετικός φάκελος έχουν σχηματιστεί ουρές, ενώ η δικογραφία μεταφέρθηκε σε δέκα μεγάλες κούτες από υπαλλήλους του κοινοβουλίου.Προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούν για μίζες 50 εκατ. σε 10 πολιτικούς: Σε βαλίτσες τα 500ευρα

Σε περίοδο πρωτοφανούς, για τα πρόσφατα πολιτικά χρονικά, πόλωσης, μπαίνει το πολιτικό σκηνικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, εμπλέκοντας 2 πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς σε μίζες.

Αποκάλυψη Πολάκη: Στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες – Τους έπιασαν για παράνομο χρηματισμό και «κελάηδησαν»


Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρβων,προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Αντίγραφα της δικογραφίας για τη Novartis στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα

Τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ και πλέον φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά και με βαλίτσες στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η έρευνα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα.

Tα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της Realnews για τις μίζες της Novartis

Σύμφωνα με καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010 για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Novartis: Με ποια ψευδώνυμα «εμφανίζονται» στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Εκτός από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 10 είναι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Σπυράκη στον realfm: «Ναι» σε προκαταρκτική για τη Novartis – «Όχι» λάσπη στον ανεμιστήρα

Λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Τρίτης συγκλήθηκε εκτάκτως η Ολομέλεια προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, η διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή.

Την ανακοίνωση της διαβίβασης έκανε από το βήμα του κοινοβουλίου η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ προηγήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα αυτό και επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Νίκο Βούτση.

Ολοκληρώθηκε το πολιτικό συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Στο τραπέζι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής – Και νέα συνεδρίαση τις επόμενες μέρες

Ο κ. Βενιζέλος με επιστολή του ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το διαβιβαστικό, όπως παρελήφθη από την Βουλή.

Σύμφωνα με την δικογραφία, στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μέχρι στιγμής ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός μη πολιτικού προσώπου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας, για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Ουδέποτε συμμετείχα σε παράνομη δραστηριότητα

Φρουζής: Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με την διαδικασία, η ογκώδης δικογραφία εκτίθεται σε αίθουσα της Βουλής η οποία  είναι διαθέσιμη μόνο για τους βουλευτές, χωρίς όμως να επιτρέπεται να λάβουν αντίγραφο.

ΣΦΕΕ για Νovartis: Βασικό ζητούμενο η εύρυθμη λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας

Επίσης διαβιβάστηκε στην Βουλή μία ακόμα η δικογραφία με αναφορά των Α. Λοβέρδου, Τ. Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου κατά του πρώην υπ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή για παραλείψεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό τιμής των φαρμάκων.

Η δικογραφία που διαβιβάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 έως αρχές 2015.

Σφοδρές αντιδράσεις

Tην ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, με βάση τις καταθέσεις των τριών ανώνυμων μαρτύρων. Σημειώνεται ότι και τα 10 πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας σήμερα στον Άρειο Πάγο. Μηνύσεις προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ «σκευωρία» χαρακτήρισε την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές. Σκληρή επίθεση με αιτιάσεις για «στημένη υπόθεση» και «γελοιότητες» εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μητσοτάκης: Δύσκολη η συναίνεση όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία και τη λάσπη

Για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως είναι πολιτικός που πιστεύει στη συναίνεση αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει τέτοια διάθεση.

«Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων και τόνισε πως «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτα μεταρρυθμιστική».

«Δεν θα ανεχτώ προσωπικές ατζέντες και εσωκομματικές ισορροπίες», ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας με έμφαση πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αβραμόπουλος: «Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα»

«Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν "καταγγελίες" που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς» τόνισε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη δικογραφία της Novartis.

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα» σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και προσέθεσε: «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης».

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα: ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», προσέθεσε, είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων.

Στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη».

Καταληκτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε το μήνυμα πως «τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».

Λοβέρδος: «Σκευωρία» η εμπλοκή μου στην υπόθεση - Καταθέτω μηνύσεις και αγωγές

Την κατάθεση μηνύσεων και αγωγών «όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι και αν είναι αυτοί» προανήγγειλε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

«Τα επιχειρήματα αυτοκαταργήθηκαν μόλις δημοσιεύτηκαν» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ, με άλλη ανάρτησή του τόνισε: «Όποιος τόλμησε να ρίξει σκιές στην πολιτική μου διαδρομή, θα υποστεί όλες τις νόμιμες συνέπειες. Έφεραν ανθρώπους με κουκούλες για να κατασκευάσουν ενόχους. Να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα».

«Η απόπειρα να υπάρξει η παραμικρή σκιά στο όνομα μου θα απαντηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα. Μη νομίζετε ότι αυτή η ιστορία για τους συμμορίτες που τη κατασκεύασαν θα μείνει έτσι. Όλα όσα έχουν ειπωθεί ή θα ειπωθούν, όλα θα τους επιστραφούν και με τους κατάλληλους τρόπους», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.

Έκρηξη Βενιζέλου: Επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που στο περιστύλιο της Βουλής, μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την εμπλοκή 10 πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του ιδίου.

«Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα».

Σαλμάς: Εγώ αποκάλυψα το σκάνδαλο της Novartis

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Mάριος Σαλμάς, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή για την υπόθεση Novartis.

"Ο κ. Παπαγγελόπουλος που είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, το ίδιο είχε πει και ο κ. Κοντονής. Από που το έμαθαν αυτοί ότι υπάρχει σκάνδαλο και έρευνα στην Αμερική; Πως ξεκίνησε στην Ελλάδα; Από τον Σαλμά το έμαθαν! Από εμένα το έμαθαν, εγώ είμαι ΝΔ, από εμένα έμαθαν ότι στην Αμερική διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο στην Ελλάδα. Άρα ο Σαλμάς είπε στην Ελλάδα για το σκάνδαλο Novartis" δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

"Πως γίνεται να μην αναφέρομαι; Αφού έχω καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση" ενώ συμπλήρωσε "Στις 30 Μαϊου του 2017, ο κ. Σαράκης, δικηγόρος των μαρτύρων στην Αμερική, δήλωσε ότι ξέρω από τη δικογραφία ότι ο Σαλμάς ήταν ο υπ'αριθμόν ένα στόχος της Novartis".

"Μείωσα τον τζίρο της Novartis 30%. Κρατούσα τις τιμές κάτω από εκεί που έπρεπε, αυτό χάλαγε τη σούπα της Novartis σε 18 χώρες" τόνισε.

Σαλμάς για Νοvartis: Η εμπλοκή του ονόματος μου βασίζεται σε μια έωλη μαρτυρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Κουτρουμάνης στον Realfm 97,8 για Novartis: Είναι πολιτικά στημένη ιστορία με όρους πρωτοφανείς

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή, για την υπόθεση Novartis.

"Δεν έχω πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια μου. Έχω κάνει αίτηση και σήμερα μου είπε το Προεδρείο της Βουλής ότι θα μου την δώσει. Ο δικηγόρος μου που διάβασε τη δικογραφία με ενημέρωσε ότι αυτό που αναφέρεται στο όνομα μου έχει να κάνει με μία μαρτυρία στελέχους της Novartis, ο οποίος λέει ότι απευθύνθηκε στη μαμά εταιρεία και είπε ότι θέλω 500 χιλιάδες ευρώ για να δώσω σε κάποια κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσω τα συμφέροντα της εταιρείας, ποια είναι τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, και κατονομάζει δέκα στελέχη, γενικοί γραμματείς, τον Κουτρουμάνη και τον Βενιζέλο. Αυτή είναι όλη η αναφορά που γίνεται στο όνομα του. Λέει μόνο ότι τα ζήτησε. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω για τις υπόλοιπες περιπτώσεις" δήλωσε μεταξύ άλλων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων»

Την έκπληξη με την εμπλοκή του στις κυβερνητικές διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis διατύπωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο» δήλωσε χθες ο άλλοτε υπουργός Εργασίας.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την οργή του «γιατί δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying έχουν και τα όριά τους

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Λυκουρέντζος: Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο πρώην υπ. Υγείας τόνισε πως δεν είχε την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία, επισημαίνοντας πως διετέλεσε υπουργός για έναν χρόνο, από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούνιο 2013 και πως δεν ανήκε στον ίδιο η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´).

Η δήλωση του κ. Λυκουρέντζου:

"Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.