Κατρούγκαλος:Δεν είπα ποτέ ότι δεν είσαι φτωχός με εθνική σύνταξη 384€

«Από το 2009 έχουν να κλείσουν ισολογισμούς τα ασφαλιστικά Ταμεία», δήλωσε στον realfm 97.8 ο υπουργός Εργασίας. Τι είπε για τις επικουρικές συντάξεις και τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν εκτός ψηφιακού φάσματος.
Μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «από το 2009 έχουν να κλείσουν ισολογισμούς τα ασφαλιστικά Ταμεία».

«Θα προχωρήσουμε, γιατί δεν έχουμε περιθώρια να μην ξεκινήσει ο ενιαίος φορέας από 1/1 με απογραφές, τι παραλαμβάνουμε τώρα. Κάτι που δεν έγινε μία επταετία δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες και προφανώς με νομοθετική ρύθμιση έχουμε διατηρήσει την ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των Ταμείων που δεν είχαν προχωρήσει στην αυτονόητη υποχρέωση οποιουδήποτε διοικεί έναν οργανισμό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για τις επικουρικές συντάξεις

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία κρυφή έκπληξη για τους συνταξιούχους:

«Ο,τι καταγράφεται στο νόμο που ψηφίσαμε τον Μάιο πρόκειται να εφαρμοστεί κι αυτό έρχεται σε απόλυτη συνέπεια με αυτό που είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε, ότι δεν θα κάνουμε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και οι επικουρικές θα αναπροσαρμοστούν, όχι με οριζόντιες μειώσεις αλλά για όσους συνταξιούχους το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, δηλαδή τα 1.180 καθαρά».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υποστήριξε ποτέ πως οποίος παίρνει σύνταξη 384 ευρώ δεν είναι φτωχός, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχει διαστρεβλωθεί μια δήλωσή μου, με κατηγορούν ότι είπα ότι όποιος πάρει τα χρήματα της εθνικής σύνταξης, 384 ευρώ, δεν θα είναι φτωχός. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, θα ήταν παραλογισμός. Τι είπα; Ορίσαμε την εθνική σύνταξη εκεί που ορίζει η ΕΕ το όριο της φτώχειας και ακριβώς επειδή είμαστε μία πολύ φτωχοποιημένη αυτή τη στιγμή κοινωνία, το όριο της φτώχειας, όπως το ορίζει η ΕΕ, δηλαδή στο 60% του μέσου εισοδήματος, είναι 384 ευρώ. Τι, όμως, κάναμε; Συνδέσαμε αυτές τις πολύ χαμηλές συντάξεις που αντέχει η οικονομία, με την άνοδο του ΑΕΠ».

Σχετικά με τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν εκτός ψηφιακού φάσματος, ο υπουργός είπε ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά όλοι οι εργαζόμενοι και προανήγγειλε ένταξη των ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97.8 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ