Κινητοποιήσεις μέσα, εκβιασμοί έξω

Διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση. Διευρύνονται οι αντιδράσεις από συνδικάτα και αγρότες. Πιέσεις από τους δανειστές για περισσότερες περικοπές. Κρίσιμος σταθμός οι επαφές Τσίπρα στο Νταβός για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.
Αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο βρίσκεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Ογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και εκβιασμοί των δανειστών για επανακοστολόγηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και νέες περικοπές.

Ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, οι αγρότες προχωρούν στο κλείσιμο εθνικών οδών, ενώ συνέχεια αναμένεται στις κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι.

Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και στην καταβολή της με τη συμπλήρωση 20ετίας -αντί 15ετίας που είναι σήμερα- μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, καθώς και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ενώ περαιτέρω αξιώσεις αναμένεται να προβάλει το ΔΝΤ.

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, επανακοστολόγηση των μέτρων, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατες τις αλλαγές που προγραμματίζει στο παρασκήνιο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς επιμένει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει σύντομα, αλλά χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ οι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο χρόνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικές αναμένονται οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της συνέχισης της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει μεταξύ άλλων στο ελβετικό θέρετρο την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θα παρουσιάσει πλατφόρμα εναντίον της λιτότητας στην ανοιχτή συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.