Quantcast

«Κλειδί» για τον ανασχηματισμό

Βαρόμετρο για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος η παρουσία ή μη του Γ. Στουρνάρα. Οι συζητήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι συσχετισμοί και οι επιλογές.
Στις τελικές τους επιλογές για το νέο κυβερνητικό σχήμα και την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να καταλήξουν τις προσεχείς ημέρες οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ιούνιος, εξάλλου, είναι ο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση. Ορκίστηκε τον Ιούνιο του 2012. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2013, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, σχηματίστηκε η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες μέρες και -παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις- αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα σύνθεση που δεν αποκλείεται να είναι και η εκλογική, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και μοιάζουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας. Οι επιλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα αφορούν μόνο τα υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και αρκετούς οργανισμούς του Δημοσίου.

Οι επικείμενες αλλαγές συνδέονται άμεσα και με την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της ΤτΕ, ενώ επηρεάζονται και από την προχωρημένη συζήτηση των δύο για τον νέο Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα πρέπει να συνδυάζει πολιτικό βάρος αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια.

Ο Στουρνάρας και οι σταθερές

Σταθερές της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελούν ο κ. Βενιζέλος σε ρόλο αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, ο Δ. Σταμάτης ως υπουργός Επικρατείας και ο Δ. Αβραμόπουλος ως υπουργός Άμυνας.

Βασικό κομμάτι στο παζλ του σχήματος θα είναι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Οι περισσότεροι, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι «αλλαγή σελίδας» χωρίς αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να υπάρξει.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ο «αίρων τας αμαρτίας» της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που σταθμίζει ο κ. Σαμαράς, εξετάζοντας τη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Κ», ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε σε συνομιλητές του στο ΠΑΣΟΚ -μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά την Πέμπτη- πως η τελική απόφαση για το ζήτημα της ΤτΕ είναι του πρωθυπουργού.

Εφόσον η μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ πραγματοποιηθεί, στο νέο σχήμα που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται και ο Στ. Παπασταύρου. Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν στην πολιτική ηγεσία αλλά επιδιώκεται να φθάσουν έως και τον γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρη.

Το 48ωρο που κρίνει την τύχη του Στουρνάρα