Quantcast

Κόντρα Μπαλτά-Τασούλα για την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο έκανε ο υπουργός πολιτισμός Αριστείδης Μπαλτάς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Άννα Καραβοκύρη-Θάνος Μωριάτης

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο έκανε ο υπουργός πολιτισμός Αριστείδης Μπαλτάς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Μπαλτάς ισχυρίστηκε πως η απόφαση αυτή ελήφθη διότι υπάρχει κίνδυνος αν η χώρα μας εμπλακεί στη δικαστική διαμάχη να χάσει στο δικαστήριο. «Η συζήτηση και με την Διεθνή Επιτροπή Διεκδίκησης των Ελγίνειων Μαρμάρων την οποία διαχειρίζεται ο Ξυδάκης, αλλά και εγώ πριν από λίγο καιρό, οι τάσεις είναι αυτήν τη στιγμή να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση. Κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο Δικαστήριο και αν χάσουμε το Δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν. Ωστόσο και για τους λόγους τους οποίους ανέφερα προηγουμένως σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη Συρία, αλλά και για λόγους ενός κλίματος που δημιουργείται ευρύτερα αυτή τη στιγμή διεθνώς, το ας το πούμε «κατάσταση πνευμάτων» και στη Βρετανία σε σχέση με τα μάρμαρα, είναι αυξημένη.

Δηλαδή, έχουμε σιγά σιγά και με τη δουλειά που κάνει η Διεθνής Επιτροπή πολύ περισσότερους φίλους για την επιστροφή, από ό,τι είχαμε προηγουμένως. Βοηθάει προφανώς το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει το Μουσείο της Ακρόπολης και δείχνει αυτό το Μουσείο το πόσο είμαστε, να με συγχωρέσετε για τη φράση, αλλά λέχθηκε, άξιοι να υποδεχθούμε τα Μάρμαρα και να τα συντηρήσουμε, βλέπουνε τη δουλειά που γίνεται στην Ακρόπολη και άρα επί της ουσίας επιχείρημα σαν αυτά που έλεγαν κάποτε ότι δεν είμαστε άξιοι και όταν φτιάξετε το Μουσείο σας θα σας τα δώσουμε και τα συναφή, έχουν εκπέσει απολύτως.

Αυτό αυξάνει την πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση της επιστροφής, το Βρετανικό Μουσείο αντιστέκεται όμως σθεναρότατα σε αυτή την Επιτροπή και έμαθα πρόσφατα από έναν φίλο που επισκέφθηκε το Μουσείο στο Λονδίνο, ότι μοίραζαν φυλλάδια σε όποιον ήθελε να δει τα Ελγίνεια, γιατί τα Ελγίνεια πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι η έννοια της άμυνας αυτή τη στιγμή και άρα με αύξηση της πίεσης και επίσημα και ανεπίσημα και μέσω της Επιτροπής της Διεθνούς και ανά χώρα, τα πράγματα ενδεχομένως καλυτερεύουν και παρά το ότι αυτή η Οδηγία δεν είναι συναρτημένη προφανώς ευθέως με τα μάρμαρα, είναι στην ίδια κατεύθυνση ότι διεκδικούμε πράγματα που ανήκουν στη δική μας πολιτιστική κληρονομιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Αντίδραση από τον Τασούλα

Κάθετα αντίθετος στην άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπαλτάς στην συνεδρίαση της επιτροπής απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών τονίζοντας πως «η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» κάνοντας έτσι γνωστό πώς η κυβέρνηση επιλέγει τη διπλωματική οδό και όχι τη νομική.

Ο κ. Τασούλας, σε ενημέρωση του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε πώς η άποψη αυτή είναι απαράδεκτη, όχι μόνο γιατί ενισχύει την αστήρικτη επιχειρηματολογία της Αγγλικής πλευράς, αλλά και επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα. Ανέφερε επίσης πώς η γνωμάτευση που παρέλαβε η Ελλάδα από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, στο οποίο εργάζεται και η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, μας προσέφερε μία παγκόσμια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. Υπογράμμισε δε πώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει τη γνωμάτευση, η οποία παραδόθηκε μέσω της πρεσβείας μας τον περασμένο Αύγουστο.

Στοχοποιώντας το παράλογο της άποψης του κ. Μπαλτά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αμοιβή της ογκώδους γνωμάτευσης καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού με αποτέλεσμα η Ελληνική πλευρά να μην έχει οικονομική επιβάρυνση.