Quantcast

Κόντρα Παπανδρεϊκών - Βενιζελικών. Ποιοι μίλησαν για αποστασία

Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα καθώς η μία ομάδα επιτίθεται φραστικά στην άλλη τόσο με τις ομιλίες τους στην ολομέλεια της Βουλής όσο και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου. 

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν βουλευτές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους είναι ιδιατέρως σκληρές για τους συναδέλφους τους στο ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «Μέρες του '65» και για «αποστασία», φωτογραφίζοντας χωρίς να τον κατονομάζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 
     
Μέσα σε αυτό τη βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί το απόγευμα στις 16:30 θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς μετά τον Γιώργο Φλωρίδη παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και ο Έκτωρας Νασιώκας ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις τουλάχιστον παραιτήσεις.

Η Realnews στο πρωτοσέλιδο της είχε αποκαλύψει τις προθέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε παραιτήσεις λόγω του κλίματος που δημιούργησε η «Πλατεία».

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 5 Ιουνίου επιβεβαιώθηκε πλήρως καθώς ο κεντρικός τίτλος ήταν: «Η πλατεία φέρνει παραιτήσεις». Όπως ανέφερε η εφημερίδα: «Βράζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Η λαϊκή οργή οδηγεί πολλούς βουλευτές σε σκέψεις εξόδου από τη Βουλή».

16:38: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου -Βενιζέλου. «Όλα πάνε καλά» δήλωσε ο Ε.Βενιζέλος προσερχόμενος στην ολομέλεια για την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

16:29: Χάρης Καστανίδης:
«Είναι μια πολύ δύσκολη ώρα αλλά η δημοκρατική παράταξη έχει αποδείξει από το παρελθόν ότι ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Δεν διακυβεύονται μόνο οι ώρες οι μέρες της δημοκρατικής παράταξης αλλά και τα συμφέροντα της χώρας».
16:28:
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Παραιτούνται μόνο οι δειλοί και οι ένοχοι»  16:22: Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

16:20:  «
Πρέπει να συνεχίσει αδιάλειπτα ο δανεισμός της χώρας μας από τους εταίρους μας, και να περάσουμε τον δύσκολο αυτό κάβο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τους αδύναμους» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «κάθε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε αυτό συντείνει και αυτήν την σταθερότητα εμείς της εγγυόμαστε».
16:10:
«Πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν πρώτα στα ΜΜΕ και όχι στα όργανα» δήλωσε με νόημα η Χρύσα Αράπογλου.

16:00:
Μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές που πρόσκεινται στον Γ.Παπανδρέου.

Π. Μπεγλίτης: «Ζούμε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Πιστεύω ότι όλα τα μέλη της ΚΟ συναισθάνονται το εθνικό τους καθήκον πρωτίστως αλλά το κομματικό. Η παραταξή μας και η χώρα έχουν πρωθυπουργό. Σήμερα όλοι με αίσθημα ευθύνης πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».
Τ. Χυτήρης: «Η χώρα έχει κυβέρνηση».
Δ. Ρέππας: «Αυτή την ώρα ο λαός απαιτεί να είμαστε παρόντες και όρθιοι. Πηγαίνοντας όμως από το εγώ στο εμείς χωρίς να μοιραζόμαστε ανάμεσα στο εμείς και το εσείς».
Λ.Κατσέλη: «Είμαι σίγουρη ότι με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου θα τα καταφέρουμε. Είναι στιγμή ευθύνης για έναν βουλευτή». 
15:50: Βαριές εκφράσεις βουλευτών. Μιλούν για αποστασία φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

15:37: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν πίσω τις υπογραφές τους από το κείμενο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μιλούν για παραπλάνηση και υπογραμμίζουν ότι «θέλαμε να συζητήσουμε και όχι να ρίξουμε τον Γ.Παπανδρέου».   

15:35: «Η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου κι αν θέλουν να τον ρίξουν να πάνε μέσα στη Βουλή» είπε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης.

15:25:
Κορυφαίοι υπουργοί στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου. Μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναμένεται να ακολουθήσουν δημόσιες δηλώσεις της Α.Διαμαντοπούλου και του Α.Λοβέρδου. 

15:15 «Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό και όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει αυτό πραγματοποιεί ύβρη στην λαϊκή εντολή» είπε προσερχόμενος στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.14:27:
Σενάρια αλλαγής αρχηγού στην απογευματινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούν εδώ και λίγα λεπτά στους διαδρόμους της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά μετά την αλλαγή αρχηγού θα συγκροτηθεί κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ευρύτερης συναίνεσης.

14:25: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

13:50: Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι: «Σε ώρες ευθύνης για την πατρίδα και την κοινωνία η οποιαδήποτε αμφισβήτηση πρέπει να εξετάζεται με κριτίριο τη σωτήρια του τόπου μας».

13:28: Δεκτό το αίτημα για σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

13:25: Για «πονηρούς» που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις υπογραφές των βουλευτών για τη σύγκληση της Κ.Ο. έκανε λόγο ο Φ. Παρασύρης.13:23: Για «προσωπικό συμφέρον» έκανε λόγο ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης. Όπως είπε αναφερόμενος στους βουλευτές που παραιτήθηκαν, «υπάρχουν προφανώς προσωπικές φιλοδοξίες».13:22: Εκρηκτικό κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όσοι υπέγραψαν την πρόταση για σύγκληση της Κ.Ο. ανταλλάσσουν διαξιφισμούς με τους άλλους. Έχουν συγκεντρωθεί στο εντευκτήριο της Βουλής και παρακολουθούν τις εξελίξεις από τις τηλεοράσεις.

13:21: Ο Νίκος Σαλαγιάννης σε δήλωση του τονίζει: «Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν. Σαπίζει το πολιτικό σύστημα. Δεν κυβερνάμε τη χώρα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Πάμε από βυθό σε βυθό». Στο ερώτημα αν υπάρχουν ευθύνες του πρωθυπουργού απάντησε ότι «πάντα υπάρχουν ευθύνες σε αυτούς που κυβερνάνε. Εγώ δεν πρόκειται να δώσω ψήφο αν δεν πιστώ απολύτως ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα». Στο ερώτημα αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης είπε ότι «δεν φτάσαμε ακόμη εκεί».

13:14: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στη Βουλή. Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για προκήρυξη πρόωρων εκλογών την Κυριακή 17 Ιουλίου.

13:09: Ανδρέας Λοβέρδος: «Όλοι θα κριθούμε». Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Ή θα είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων ή ανάξιοι. Όλοι θα κριθούμε».13:09: Την ύπαρξη κέντρων που ενδεχομένως απεργάζονται την αποσταθεροποίηση υπονόησε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες, την υπηρετούμε μένοντας εκεί που μας έστειλε ο λαός και όχι περιφερόμενοι οπουδήποτε αλλού αναζητούντες αλλού στήριγμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

13:08: Ο βουλευτής Δ. Λυντζέρης καλεί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν πρωτοβουλία.13:06: «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον παράγοντα χρόνο. Κάθε απόφαση που δεν λαμβάνεται στο χρόνο της είναι καταστροφική σε άλλη στιγμή. Ό,τι χάνεται σήμερα δεν κερδίζεται αύριο. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα κάτω από το βάρος δυσεπίλυτων προβλημάτων να αποστασιοποιηθούμε από τις ευθύνες μας. Η αυριανή κυβέρνηση έχει ανάγκη από προσωπικότητες οικουμενικής εμβέλειας, από ομαδική λειτουργία και αποφάσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά» είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Άννα Διαμαντοπούλου.

13:05:
Πληροφορίες ότι σκέπτονται να παραιτηθούν και οι βουλευτές: Τ. Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλος, Σ Μερεντίτη, Χρ. Αράπογλου, Κ. Καρτάλης. Ο βουλευτής κ. Σπηλιωτόπουλος που οι πληροφορίες τον ήθελαν να παραιτείται λέγεται ότι «κάνει πίσω».

13:00: Η Βάσω Παπανδρέου σκοπεύει να καταθέσει και εγγράφως την πρόταση για σύγκλιση της Κ.Ο. Την πρόταση θα συνυπογράφουν τουλάχιστον 30 βουλευτές και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκέπτονται να θέσουν και θέμα ηγεσίας.

12:50: Η Βάσω Παπανδρέου με δήλωση της ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. «Για να συζητήσουμε τα πάντα» είπε η βουλευτής όταν ρωτήθηκε αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας.12:40: Από το βήμα της Βουλής ο Έκτωρ Νασιώκας ανακοίνωσε ότι παραιτείται από βουλευτής.11:50: Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από προσωπικότητες οικουμενικής εμβέλειας, ενώ τόνισε τη σημασία του χρόνου λόγω της κρισιμότητας των στιγμών.

11:27: Την ώρα που τα τηλεφωνήματα για τον ανασχηματισμό ήταν σε εξέλιξη, με δισέλιδη επιστολή, παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γιώργος Φλωρίδης.