Quantcast

Κουίκ από το Μαλάουι: Η πατρίδα θα χτίσει γέφυρες με τους Έλληνες της υποσαχάριας Αφρικής

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι το πρώτο μέλος ελληνικής κυβέρνησης, και πόσο μάλλον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, που επισκέπτεται τη χώρα αυτή των 17 εκατ. κατοίκων.
Την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του Ελληνισμού της υποσαχάριας Αφρικής και του ελληνικό κράτους, διαμήνυσε από το Μαλάουι ο Τέρενς Κουίκ.

«Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη που ποτέ δεν ήλθε κοντά σας η Ελλάδα, με τον όποιον υπουργό της όποιας κυβέρνησης. Είσαστε ένας Ελληνισμός, Ελλαδιτών και Κυπρίων, που αγνοούν και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας στη μητέρα πατρίδα, αλλά και εκείνοι της υπόλοιπης Διασποράς μας στις άλλες Ηπείρους. Μπορεί να γνωρίζουν της ομογενειακές κοινότητες της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, αλλά εσάς των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, σας αγνοούν. Σίγουρα όχι σκόπιμα. Αλλά από παραλείψεις του ελληνικού κράτους που ποτέ δεν σκέφθηκε να δημιουργήσει τις μεταξύ σας γέφυρες. Αυτές τις γέφυρες η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τις κτίσει με συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες έχω ήδη συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στη συνέχεια με συγκεκριμένους ομογενειακούς φορείς που ενδιαφέρονται πολύ να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε εισαγωγικά στην ομιλία του στην ελληνική κοινότητα του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο ΥΦΥΠΕΞ, ο οποίος είναι το πρώτο μέλος ελληνικής κυβέρνησης, και πόσο μάλλον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, που επισκέπτεται τη χώρα αυτή των 17 εκατ. κατοίκων, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της Ελλάδας πλησιάζοντας στο τέλος της μνημονιακής περιόδου και σχετικά με τα τρέχοντα εθνικά ζητήματα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το στέλεχος των ΑΝΕΛ, στο Μαλάουι ζουν και απολαμβάνουν πλήρη σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη 170 Έλληνες, οι οικογένειες των οποίων πρωτοπήγαν στο Μαλάουι στις αρχές του περασμένου αιώνα ως εργάτες και μικροεπιχειρηματίες και όχι ως αποικιοκράτες (το μεγάλο «όπλο» των Ελλήνων στην Αφρική).

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, στο Μπλαντάιρ είναι ότι το 90% των ομογενών κατάγονται από τη Λήμνο, από το χωριό Κουτιά, παρατήρησε το κυβερνητικό στέλεχος.

Στην Τανζανία ο Κουίκ: Η κυβέρνηση της χώρας ανοίγει τις πόρτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Γι' αυτό, όπως συμπλήρωσε, στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Wild Ndipo, ο παριστάμενος επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας Ερμής Καλογρίδης, του πρότεινε την αδελφοποίηση Μπλαντάιρ - Λήμνου, με τη βεβαιότητα ότι η ιδέα θα γίνει αποδεκτή από τον δήμαρχο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Κουίκ παρακολούθησε την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και την Περιφορά του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής και επισκέφθηκε με τον πατέρα Ερμόλαο, ιερέα που κατάγεται από τη Μυτιλήνη, την Ιεραποστολή στο Ναό της Αναστάσεως, όπου άκουσε ψαλμωδίες της Ορθοδοξίας στην τοπική γλώσσα και μοίρασε δώρα στα παιδιά.

Στη συνάντηση του με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας ο υφυπουργός Εξωτερικών κατέγραψε τα θέματα που του έθεσαν σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους και την αποστολή εκπαιδευτικού από την Ελλάδα, την επανέναρξη λήψης της ΕΡΤ (η εικόνα διακόπηκε όταν η ΝΕΡΙΤ σταμάτησε όλα τα συμβόλαια δορυφορικών εκπομπών) και ζητήματα σχετιζόμενα με προξενικές διευκολύνσεις.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι ο συντονιστής εκπαίδευσης δρ. Γιώργος Βλάχος έχει καταθέσει θετική εισήγηση για τμήματα ελληνικής γλώσσας στο Μπλαντάιρ και την απόσπαση εκπαιδευτικού, την οποία και θα παρακαλέσει, όπως ανέφερε, το υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει.

Με τη σειρά της η κοινότητα δεσμεύτηκε, όπως έκανε γνωστό ο ΥΦΥΠΕΞ, ότι θα παρέχει δωρεάν στέγη στις εγκαταστάσεις της, στην/στον εκπαιδευτικό με πληρωμένα τα έξοδα λειτουργίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ