Quantcast

Λ. Παπαδήμος: «Με ενότητα, συνεννόηση και σύνεση θα βγει η χώρα από την κρίση»

Δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λ.Παπαδήμο. Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού. ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ- (VIDEO)

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Παπανδρέου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη, στην οποία μετείχε ο Λ. Παπαδήμος. Την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε τελικά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και αύριο στις 14.00 έχει προγραμματιστεί η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.  

Το χρονικό των εξελίξεων

19:55
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.  

18:35 «
Η χώρα απέκτησε έναν πρωθυπουργό που μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα» είπε ο Γ.Καρατζαφέρης προσερχόμενος στα γραφεία του ΛΑΟΣ, ενώ σημείωσε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  

18:20 Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετέχει και ο Λουκάς Παπαδήμος.

18:25
Καλή επιτυχία ευχύθηκε στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ που σημείωσε ότι «η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία».
 
18:14
'Ενα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.κ. Χ.Β. Ρομπάι και Ζ.Μ.Μπαρόζο σε γραπτή δήλωση τους.

17:52
Από στιγμή σε στιγμή φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος.

17:30 Ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων που στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Από το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Ν. Αθανασάκης από την ΝΔ οι κ.κ. Δ. Σταμάτης και Α. Λυκουρέντζος και από το ΛΑΟΣ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Γεωργίου.

15:35 Η σύσκεψη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για την κατανομή των υπουργείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17:30.

15.00  Στις πρώτες του δηλώσεις ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για μία μεταβατική κυβέρνηση που έχει ως στόχο την εφαρμογή των όσων απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης ότι δεν έθεσε κανέναν όρο σε κανέναν πολιτικό αρχηγό.



Για το θέμα των εκλογών ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι ισχύουν τα όσα αναφέρονται στη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά που έγινε παρουσία του Κάρολου Παπούλια την προηγούμενη Κυριακή. Γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει αλλάξει ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και στόχος είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας». Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι πολιτικός αλλά έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πάνω στην οικονομική πολιτική.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού



Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ευρύτερο μέλλον,. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μεταβατική με συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει».

14.49 Στα γραφεία της ΝΔ βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του κ. Σαμαρά (χωρίς ήχο)



14.44 Αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε βίντεο από την αναχώρηση του Γ. Παπανδρέου (χωρίς ήχο)



14.40 Αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

14.39 Αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς.

Δείτε βίντεο από την αναχώρηση του Αντ. Σαμαρά και του Γ. Καρατζαφέρη (χωρίς ήχο)



14.30 Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο, Παρασκευή, στις 14.00 και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα έχει ως αποστολή "την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών "επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011".

14.15 Όπως έγινε γνωστό, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο, στις 14.00.

14.10 «
Είναι το μόνο ευχάριστο σ’ αυτήν την υπόθεση... Έπρεπε να αποφασίσουν αμέσως και να μην εκθέσουν πράγματα ονόματα. Έπρεπε να αποφασίσουν αμέσως τον κ. Παπαδήμο είναι ο καλύτερος από τους υποψηφίους, αλλά ταλαιπωρήθηκε και ο ίδιος αφάνταστα φαντάζομαι...» είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ερωτώμενος για την επιλογή του κ. Παπαδήμου ως πρωθυπουργού της χώρας. Παράλληλα, ευχήθηκε να μην μπουν άλλοι φόροι γιατί δεν αντέχει ο ελληνικός λαός, όπως επισήμανε.



13.15 Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη μεταξύ των Κ. Παπούλια, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, με τη συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου.

12.07 Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε πλάνα από την άφιξη του κ. Παπαδήμου (χωρίς ήχο)



11.59 Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λ. Παπαδήμος.

11.50 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από την αίθουσα συσκέψεων και αυτή την ώρα βρίσκονται στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η ανακοίνωση θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως η αποδοχή από τον Λ. Παπαδήμο.

11.40 Συμπληρώθηκε μιάμισι ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε η σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Παπούλια, με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά. Γ. Καρατζαφέρη.

10.40 Συνεχίζεται η κρίσιμη συνάντηση. Συμπληρώθηκε μισή ώρα από την έναρξή της.



10.10
Ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Δείτε πλάνα από τις αφίξεις των πολιτικών αρχηγών και τη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (χωρίς ήχο)



10.00
Άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο.

9.58 «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για αυτό το θέμα. Ελπίζω να είναι και η τελευταία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.



9.55 To κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης.

9.45 Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου.

9.40 «Μετά τα γεγονότα, μετά τις κωμικές καταστάσεις, τις προσβλητικές για τον ελληνικό λαό, είπα ότι θα ήταν έντιμη και ξεκάθαρη λύση με διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους να προσέλθει η χώρα σε εκλογές προκειμένου να έχουμε και αναγκαία πια συμμετοχή του ίδιου του κόσμου» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

9.30 Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας.

Δείτε την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας (χωρίς ήχο)



09.19 Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα θα επικρατήσει σωφροσύνη, ενώ αναφερόμενη στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει, υποστήριξε ότι θα είναι η αρχή του τέλους του πολιτικού συστήματος όπως το ξέραμε και επίσης μια αλλαγή νοοτροπίας.