«Πέρασε» κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφιζόταν αργά χθες το βράδυ και περιείχε έξι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Πέρασε» κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφιζόταν αργά χθες το βράδυ και περιείχε έξι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές, εκ των οποίων 166 ψήφισαν «ναι» και 123 «όχι» επί της αρχής, ενώ ένας μόνο, ο ανεξάρτητος βουλευτής -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- Μάρκος Μπόλαρης, ψήφισε «παρών».
Ενδιαφέρον είχαν οι θετικές ψήφοι (ναι) των ανεξάρτητων βουλευτών Κώστα Σκανδαλίδη και Ιωάννη Κουτσούκου, καθώς θεωρείται ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δεν ισχύει το ίδιο, παρά τις θετικές επίσης ψήφους τους, για τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, που επίσης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ «ναι» ψήφισε και ο ανεξάρτητος –προερχόμενος από τη ΝΔ- Θεόδωρος Σολδάτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύσσωμη η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ (πλην του Θωμά Ψύρρα, που απουσίαζε από την ψηφοφορία) καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά, πιστή στην απόφαση που είχε πάρει νωρίτερα, όπως είχε αποκαλύψει το Real.gr. «Όχι» όμως στο ίδιο άρθρο είπαν ακόμα ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, που καταψήφισε ακόμα το άρθρο 31. «Όχι επί της αρχής και ‘παρών’ στα άρθρα» ψήφισαν οι δύο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που βρίσκεται πλέον πολύ κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, αποσύρθηκε σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου, κάνοντας εν μέρει δεκτές τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, μιλώντας το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τις διατάξεις εκείνες που περιλαμβάνονταν και δεν συνδέονταν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ζητώντας την απόσυρσή τους από την κυβέρνηση εις ένδειξη σεβασμού προς τη Βουλή. Αντίστοιχο αίτημα δε, είχε γίνει από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Όσο για την πρόταση περί αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, απορρίφθηκε, μέσα από ψηφοφορία δια εγέρσεως των βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την τελευταία να καταγγέλλει αφενός το «κατεπείγον» της διαδικασίας, αφετέρου την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας». Στο τελευταίο επιχείρημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε κάνοντας λόγο για «ενσυνείδητα ψεύδη», αναφωνώντας «έλεος και ντροπή». Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε την ανάγκη συνέπειας στις υποχρεώσεις της χώρας, δεδομένου ότι στα δημόσια οικονομικά «πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς πρόσθετα μέτρα», αλλά αυτό δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και εφησυχασμό, αφού «είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος».