Quantcast

Μετά την ιθαγένεια, η… Εξεταστική για το Μνημόνιο!

Έντονο παρασκήνιο στην κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 30 Νοεμβρίου. Ποιοι είναι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.
Νέος μεγάλος μπελάς για την κυβερνητική πλειοψηφία και τη συνοχή της η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής για το Μνημόνιο, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου.

Στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για εξεύρεση λύσης, με το ρόλο της ΔΗΜΑΡ να είναι καθοριστικός, καθώς ο Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να τοποθετηθεί υπέρ της σύστασης Εξεταστικής για το Μνημόνιο, αρκεί να περιλαμβάνει και την προτέρα του Γιώργου Παπανδρέου περίοδο, την περίοδο Κώστα Καραμανλή.

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ ασκεί μεν κριτική στην πρόταση αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει δηλώνοντας πως θα τοποθετηθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα αν ψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ (που πάντως έχει διαφορετικές αντιλήψεις στις γραμμές της) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που διαθέτουν πλέον 151 ψήφους, θα κινδυνεύσουν να χάσουν την πλειοψηφία.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ ουσίαν για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί περιλαμβάνει και την περίοδο Καραμανλή, ενώ ζητά και διερεύνηση προσωπικών ευθυνών του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου. Δεύτερον, γιατί δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με το ΠΑΣΟΚ, αφού η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο στον Γ. Παπανδρέου, αλλά συμπεριλαμβάνει στα πρόσωπα για διερεύνηση ευθυνών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, γίνεται πολύ συζήτηση για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου να μην πραγματοποιηθεί καμία Εξεταστική, συμφωνία που βεβαίως διαψεύδεται από τα δυο κόμματα. Για τους ίδιους λόγους δεν πρόκειται να ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευ. Βενιζέλο να έχει εκδώσει οξύτατη ανακοίνωση κατά της Κουμουνδούρου όταν η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση στη Βουλή.

Αν, πάντως, η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει υπέρ της πρότασης, η εύθραυστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει με ήττα, ενώ πρωτίστως θα κατηγορηθεί ότι επιδιώκει συγκάλυψη.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά ήδη λύσεις, όπως π.χ. να έρθει κοινή πρόταση των τριών κομμάτων απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να υποσχεθεί ότι θα συγκροτήσει Εξεταστική όταν έρθει η «δικογραφία Ρουμελιώτη» - που περιέργως πώς, δεν έχει φθάσει ακόμα στη Βουλή. Η όλη κατάσταση, πάντως, μοιάζει με γόρδιο δεσμό, που δύσκολα επιλύεται…