Μεταρρυθμίσεις της Αθήνας εξαγγέλλει ο Τσίπρας στη ΓΣ του ΟΟΣΑ

Ο πρωθυπουργός θα έχει και τετ α τετ με τον Άνχελ Γκουρία. Νέο μεσοπρόθεσμο σε συνεργασία με τους δανειστές μέχρι το 2019, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο Μάρδα.
Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξαγγέλλει σήμερα στη Γ. Σ. του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Το έδαφος των σημερινών εμφανίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που βρέθηκε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα και είχε μακρά συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την συνάντηση Γκουρία-Τσίπρα, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσουν «όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, προανήγγειλε και νέο κύμα «μεταρρυθμίσεων»:«Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.ά.» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.

Νέο Μεσοπρόθεσμο

Νέο Μεσοπρόθεσμο συγκροτεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Ο Δ. Μάρδας ζητά με την εγκύκλιό του από τους φορείς του δημοσίου να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους με βάση το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019, το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση κατόπιν συνεννοήσεως με τους δανειστές. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρέχει διορία στους φορείς μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να βρουν από πού θα περικόψουν τις δαπάνες τους.

Σήμερα στην Αθήνα η τεχνική ομάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε αργά το βράδυ non paper σχετικά με την πρώτη συνάντηση του “Brussels Group” στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Στο non paper αναφέρεται:

• Oλοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Brussels Group.

• Συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

• Tην Πέμπτη (12/03) θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

• Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.