Μητσοτάκης: Φέρνουν 4ο μνημόνιο από το «παράθυρο» - Ο λογαριασμός είναι του Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το πακέτο των νέων μέτρων που φέρνει η Κυβέρνηση. Δήλωσε ότι το αίτημα για εκλογές είναι μόνιμο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί νέο κομματικό στρατό στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο και δεσμεύει τις επόμενες γενιές, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα Τσίπρα υπογράμμισε και τόνισε πως θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο και μικρότερα πλεονάσματα.


Είπε ότι αίτημα για εκλογές είναι διαρκές ανεξαρτήτως της πορείας της αξιολόγησης ενώ παραδέχτηκε ότι ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις τω δανειστών και αυτό οφείλεται στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο Βερολίνο διεκδίκησε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και υπογράμμισε πως «είναι οξύμωρο να μας κατηγορεί η κυβέρνηση για αντιπατριωτική στάση διότι στο εξωτερικό φοράω πάντα την φανέλα της εθνικής Ελλάδος».

Δεν θα δεχθώ παράνομες μονιμοποιήσεις ανέφερε και δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντας για μια πενταετία την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις.

Επιμένω στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα επιβρβεύται ο καλός και θα συνετίζεται ο λιγότερο καλός, είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές θα προκύψει νέα κυβέρνηση και ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει θα είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει την απλή αναλογική.

Δείτε το βίντεο με όλη τη συνέντευξη


Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη 1-3-2017 από realmedialive

Αναλυτικότερα τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης

«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από μήνες, όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνει ο λογαριασμός των μέτρων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είναι εξαιρετικά ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης και μεγάλος ο κίνδυνος να χαθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, είναι επισφαλής η πρόβλεψη για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 23ης Μαρτίου».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού εναντίον του ότι επέδειξε αντεθνική στάση κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας, «ο ίδιος που πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι θα στείλει επιστολή και δεν θα τηρήσει τις εθνικές δεσμεύσεις και όταν έλεγε ότι δεν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να κατηγορεί εμένα για αντεθνική στάση. Εγώ στο Βερολίνο είπα ότι πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για Grexit, διεκδκίησα την ένταξη της χώρας στοπ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την ελληνική οικονομία».

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, είναι μόνιμο το αίτημα μας για εκλογές. Εμείς έχουμε πει να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι θα έχουμε πρόσθετα μέτρα, φορτώνει πρόσθετο λογαριασμό στους πολίτες. Δεν είναι κυβέρνηση που μπορεί να φτιάξει δουλειές, που μπορεί να φέρει επενδύσεις» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «στην ουσία η Κυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο από το παράθυρο, το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ. Όταν υπάρχουν μέτρα που ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοπ0οίησης του προγράμματος, όταν δεσμεύεται η χώρα, ναι, στο μυαλό μου αυτό είναι ένα πρόσθετο μνημόνιο».

Όπως ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, «εμείς δεν ψηφίζουμε μέτρα, δεν ψηφίζουμε το δημοσιονομικό πακέτο, δικός τους είναι ο λογαριασμός, ο ίδιος ο Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να ψηφίσουν τα μέτρα. Εμείς κρατήσαμε την χώρα όρθια, αλλά σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε έναν πολύ βαρύ λογαριασμό για την καθυστέρηση του κ. Τσίπρα».

Υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

«Τα μέτρα δεσμεύουν την ελληνική Κυβέρνηση, εγώ δεν θα στείλω επιστολή ότι δεν τα αναγνωρίζω όταν έθρω στην εξουσία, αυτά τα έκανε ο κ. Τσίπρας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η καθυστέρηση προκαλεί πρόσθετα μέτρα για τα οποία ευθύνονται και οι δανειστές. Υπάρχουν ευθύνες και στους δανειστές, κάποιες από τις απαιτήσεις τους είναι υπερβολικές, όμως όταν εμείς είμαστε ασυνεπείς, προκαλούμε αυτές τις απαιτήσεις τους».

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Σε ότι αφορά την συζήτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν και όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου «εμείς θα μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, έχοντας έναν αυστηρό λόγο 1:5 προσλήψεων με αποχωρήσεις για μια πενταετία», τονίζοντας ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ «χτίζεται ένας κομματικός στρατός συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης», υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην Κυβέρνηση για αδράνεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία δεν προχωράει, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.